Bussemaker vindt leenstelsel 'heel redelijk'
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil dat studenten minder angstig zijn om geld te lenen van de overheid om hun studie te bekostigen. Volgens haar zijn de voorwaarden voor een lening 'heel redelijk'.
Studenten moeten af van hun leenangst, zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs vandaag tegenover Trouw. Ze wil de basisbeurs in de bachelorfase omzetten in de lening, waardoor studeren bijna 15.000 euro duurder wordt.
Leenangst
Tegenover BNR legt Bussemaker uit dat studenten iets moeten inleveren, maar er ook iets voor terugkrijgen. "Studenten moeten voor hun inkomensonderhoud iets meer lenen. Daarmee spelen we geld vrij dat we investeren in kwaliteitsverbetering van het onderwijs."
Studenten zijn niet blij met die maatregel, omdat ze bang zijn een lening aan te gaan. Volgens Bussemaker is het aangaan van een studielening echter heel iets anders dan het aangaan van een krediet bij een bank. "Dat is compleet anders. Je hoeft je studielening pas terug te betalen als je afgestudeerd bent, en een redelijk inkomen hebt. Het terugbetaalpercentage is gekoppeld aan wat je verdient. Als dat tegenvalt kan de lening uiteindelijk zelfs worden kwijtgescholden."
Redelijk
Studenten hebben daarom volgens Bussemaker weinig te vrezen. "Over het algemeen verdienen studenten na hun studie anderhalf keer zoveel dan bijvoorbeeld mbo'ers. Eigenlijk leen je nu wat je een paar jaar later meer gaat verdienen. Het is heel redelijk."
Bussemaker wil de maatregel in september volgend jaar invoeren. De ministerraad stemde gisteren in met haar 'hoofdlijnenbrief'. Het wetsvoorstel staat volgens haar nog niet in steen. "Met mij valt te praten over mogelijke aanpassingen, maar ze moeten wel volgens het uitgangspunt zijn dat we nu iets van studenten vragen, wat ze later terugverdienen."