Politiek5 aug '13 12:16Aangepast op 5 aug '13 18:20

Ambassades langer dicht door terreurdreiging

Auteur: Karin Backx

Westerse regeringen houden hun ambassades langer dicht uit angst voor een mogelijke Al Qaeda-aanslag. De Verenigde Staten hebben 21 ambassades gesloten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. En ook in sommige Amerikaanse steden is er extra beveiliging.

De Britse ambassade in Jemen blijft langer dicht in verband met de verhoogde terreurdreiging van al-Qaeda en bondgenoten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen maandag bekendgemaakt. Het ministerie liet weten dat de Britse ambassade tot het einde van de ramadan dicht zal blijven. Donderdag eindigt de islamitische vastenmaand.

Nederland
Ook de Nederlandse ambassade in Jemen is de komende dagen gesloten. Volgens het ministerie is er geen sprake van een gerichte dreiging, maar zou de sluiting van de andere ambassades de Nederlandse post kwetsbaarder kunnen maken.

Verenigde Staten
Andere ambassades besloten eerder ook langer dicht te blijven. De Verenigde Staten lieten weten dat ze een aantal diplomatieke posten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten zeker tot zaterdag sluiten.

Dat sommige ambassades langer dicht blijven is een voorzorgsmaatregel. Er zijn geen nieuwe bedreigingen geuit. Het gaat onder andere om posten in Caïro, Amman en Abu Dhabi, zo meldt de BBC.

Erg geschrokken
Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk: "Door woordvoerders wordt gezegd dat dit een overvloed aan voorzichtigheid is. Verschillende Amerikaanse politici lieten zondagavond in de praatprogramma's wel weten dat zij informatie hadden gezien, waarvan zij erg waren geschrokken."

"De republikein Peter King had het over aanwijzingen dat de enormiteit van de mogelijke aanslag, waar ze nu zo voor aan het waarschuwen zijn en voorzorgsmaatregelen aan het nemen zijn, dat die de mensen aan het schrikken heeft gebracht. Het zijn allerlei dingen die ze hebben opgevangen op het internet."

San Francisco
Ook in de Amerikaanse steden zijn ze extra alert. Van Wagtendonk laat weten dat San Francisco een bericht heeft gekregen van binnenlandse veiligheid en de FBI om voorzichtig te zijn. "In andere steden zijn op vliegvelden en treinstations iets meer voorzorgsmaatregelen getroffen."

Op het eerste gezicht reageren de Amerikanen vrij rustig op deze waarschuwingen, vertelt Reinout. "Als dit zou zijn gebeurd in de eerste paar jaar na de aanslagen van 11 september 2001, dan was het land te klein geweest. Dan had de hele boel op zijn kop gestaan, maar dat zie je op dit moment helemaal niet."

Al-Qaeda
Afgelopen vrijdag waarschuwde het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken Amerikaanse reizigers wereldwijd voor terroristische aanvallen. De dreiging zou vooral komen uit de hoek van Al-Qaeda.

De waarschuwing geldt vooral voor Amerikanen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het ministerie zegt over informatie te beschikken dat de terreurbeweging al-Qaeda en haar bondgenoten terreuraanslagen blijven plannen in het Midden-Oosten en daarbuiten. Mogelijk zullen zij zich richten op de hele maand augustus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen