Politiek14 mrt '13 13:14

Brinkman: Wij tekenen niet zomaar bij het kruisje

Auteur: BNR Webredactie

CDA-Eerste-Kamerfractievoorzitter Elco Brinkman waarschuwt het kabinet dat zijn partij omstreden wetsvoorstellen niet zomaar aan een meerderheid zal helpen. "Daar zal de premier met een overtuigend verhaal moeten komen."

In een interview in Elsevier haalt Brinkman deze week uit naar het kabinet vanwege de geplande bezuinigingen en de volgens hem aanhoudende onzekerheid. In een toelichting op BNR zegt Brinkman: "Voedsel, techniek en chemie zijn allemaal sectoren die gelukkig goed draaien, en waar we jonge mensen een nieuwe toekomst in kunnen geven. Maar mensen zitten vooral te puzzelen over de vraag: wat gebeurt er nu met die woningmarkt?"

Bouw
Doordat het kabinet belastingen en premies verhoogt, blijft de onzekerheid voortduren, vreest de senator. "Laten we zeggen dat de politiek ons als het ware eerder dieper de prut in brengt dan dat we het gevoel hebben dat die bezuinigingen ons verder brengen. Dat merken wij in de bouw als eerste omdat de boel steeds meer stil komt te liggen."

Daar komt volgens Brinkman bij, dat het kabinet verwarring sticht. "Gisteren het Planbureau weer, dat zegt: we moeten niet teveel zeuren, want we hebben een enorm pensioenkapitaal in dit land en wij zijn welvarend. Het beeld van het kabinet op basis van het Planbureau de laatste jaren, is er een van: jongens jongens jongens, dit gaat helemaal de verkeerde kant op."

Daarom, zegt Brinkman, moet de politiek niet raar opkijken dat de onzekerheid onder consumenten blijft bestaan. "De dingen die haperen -en dat zit 'm in de bouw en alles wat eraan vast hangt, en in de voortdurende onzekerheid over het pensioen- daar kan niemand een touw aan vastknopen. De ene dag is het dit, de andere dag is het dat."

Overtuigend verhaal
"Het beeld is er vooral een van bezuinigen en lastenverzwaring, en tegelijkertijd zegt men: hoe kan het nou, als we zo welvarend zijn, dat die hele binnenlandse economie steeds meer op z'n gat komt te liggen? Daar zal de premier met een overtuigend verhaal moeten komen."

En dat, zo zegt Brinkman, is veel belangrijker voor het kabinet dan energie steken in het creëren van meerderheden. "Natuurlijk, voor politiek handwerk is het nuttig om een meerderheid te halen, maar ja, je kunt moeilijk van het CDA verlangen dat die bij wijze van spreken bij het kruisje tekent voor alle bezuinigingen, zonder dat er een beeld is dat de werkgelegenheid gaat stijgen."

Gerelateerde artikelen