Politiek22 jan '13 21:17Aangepast op 23 jan '13 07:40

Netanyahu claimt de overwinning

Auteur: Fleur de Bruijn

De rechtse Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat aan kop bij de parlementsverkiezingen dinsdag.

Dat blijkt uit de eerste exitpolls. Maar ook de centrum-linkse partijen hebben verrassende winsten behaald, wat de coalitievorming kan compliceren.

Netanyahu's partij zal naar verwachting 31 zetels, elf minder dan nu, in de wacht slepen in het 120 zetels tellende parlement.

Er is toekomst
De nieuwe centrumpartij Yesh Atid (Er is een toekomst) van de vroegere tv-journalist Yair Lapid staat verrassend tweede op 19 zetels, gevolgd door de linkse Arbeidspartij van Shelly Yachimovich met 17 zetels.

De nieuwe ster in de Israëlische politiek Naftali Bennett kan met zijn Habayit Hayehudi (Het Joodse Huis) rekenen op twaalf zetels. Hij deed voor het eerst mee aan de verkiezingen.

De vroegere minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni met haar Hatnua (Nieuwe Beweging) blijkt steken op zeven zetels.

Net een meerderheid
Likud zou samen met andere rechtse partijen goed zijn voor 61 tot 62 zetels, wat net genoeg is voor een meerderheid in het parlement. Het centrum-linkse blok wint volgens de polls 58 tot 59 zetels.

Netanyahu's Likud lijkt daarmee samen met de uiterst rechtse Yisrael Beitenu de verkiezingen te hebben gewonnen. "Benjamin Netanyahu zal opnieuw de president zijn'', zei Likud-minister Gideon Saar na de eerste uitslagen.

Netanyahu claimt overwinning
Premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdagavond de overwinning van de Israëlische parlementsverkiezingen al opgeëist.

"Volgens de exitpolls is het duidelijk dat de Israëli's willen dat ik blijf dienen als premier en dat ik een brede coalitie vorm'', meldde Natanyahu, de lijstrekker van de rechtse Likud-partij, op zijn Facebook-pagina.

Gerelateerde artikelen