Politiek8 mrt '13 21:32Aangepast op 9 mrt '13 00:00

Aanscherping prostitutieregels drukt sekswerkers illegaliteit in

Auteur: Thijs Baas

De minimumleeftijd voor prostituees moet omhoog naar 21 jaar, om de mensenhandel te lijf te gaan. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft daarover een brief gestuurd aan de Eerste Kamer.

Ook komt er als het aan Opstelten ligt een goed registratiesysteem van de vrouwen die als prostituee werkzaam zijn. En klanten moeten verplicht controleren of de prostituee die zij bezoeken wel geregistreerd staat. Door overtreders strafbaar te stellen hoopt het kabinet de mensenhandel terug te dringen.

Ondergronds circuit
Geen goed idee, vindt Metje Blaak, ombudsvrouw voor sekswerkers. "Het probleem is: ze willen de vrouwenhandel tegengaan door de leeftijd omhoog te doen, maar een crimineel of een loverboy gaat echt niet wachten tot ze 21 is, die zet haar gewoon ergens illegaal, zodat niemand erbij kan. Het wordt een heel groot ondergronds circuit. En dat niet alleen, maar een meisje van 20 dat vrijwillig de prostitutie in gaat is dan nog niet oud genoeg om legaal te gaan. Dan heeft ze allerlei vriendjes nodig om haar beroep uit te oefenen en is ze ook weer chantabel."

Als je prostituees gaat registreren, gaan de Nederlandse prostituees en studentes massaal onderduiken, denkt Blaak. "Die willen absoluut niet geregistreerd worden, want die willen later misschien advocaat worden. Die hebben geen zin om in een database terecht te komen, terwijl internet zo lek als een mandje is." Bovendien werkt een verhoging van de leeftijd volgens Blaak juist demotiverend voor 16- of 17-jarige vrouwen, voor wie het wel héél lang wachten is voordat ze eindelijk legaal de prostitutie in mogen.

Vergewisplicht
En dan is er nog de vergewisplicht, die de klant volgens Metje Blaak veel te veel macht geeft. "De klanten zijn al zo alert; als ze denken dat een vrouw gedwongen is of blauwe plekken heeft dan bellen ze gewoon Meld Misdaad Anoniem. Ik vind dat ze die meisjes een taalcursus moeten geven als ze werken. Laat ze eens in de week of veertien dagen komen om Nederlands te leren. Dan heb je ze in kaart en leren ze ook Nederlands. Waarom moet dat allemaal in kaart worden gebracht? Volgens mij werkt dat systeem gewoon niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen