Politiek18 feb '13 13:08

PvdA bekijkt verbod op hoerenlopen

Auteur: Anne-Greet Haars

De PvdA gaat uitzoeken of een verbod op prostitueebezoek helpt om misbruik van vrouwen tegen te gaan. Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens gaat daarvoor naar Zweden waar hoerenlopen sinds 1999 strafbaar is.

In Nederland is prostitutie sinds 2000 legaal. De hoop was dat mensenhandel daardoor makkelijker op te sporen zou zijn. Maar dat is niet gelukt, zegt Hilkens maandag op BNR: "Verschillende regeringen zijn in de afgelopen jaren heel erg gaan inzetten op het bestrijden van mensenhandel. Maar ondanks dat zie je dat één of de twee vrouwen gedwongen in de prostitutie zit."

"Het probleem van gedwongen prostitutie en mensenhandel is nog steeds veel groter dan we hoopten, ondanks de opheffing van het bordeelverbod en onze keus voor legalisering. Daarom moet je nu bereid zijn om opnieuw te kijken naar alle andere opties die er zijn."

Vragen
Volgens Zweden werkt het verbod zeer effectief, vervolgt Hilkens. "Ik heb veel vragen en ben met name bezorgd dat je de illegaliteit stimuleert wanneer je voor dit model kiest. Tegelijkertijd kan je zeggen dat we hier ook nog met een groot en hardnekkig illegaal circuit te maken."

Ondergronds
Grote angst is dat de prostitutie nóg meer ondergronds gaat zodra dit verbod in Nederland ingevoerd wordt. "Die angst snap ik ook. Daarom zeg ik ook dat ik er serieus naar ga kijken, maar niet voornemens ben om terug te komen en gelijk het beleid te herzien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen