Politiek17 okt '13 17:36

CNV en De Unie/UOV slaan handen ineen om steviger vuist te maken

Auteur: Thijs Baas

De CNV Vakcentrale en De Unie/UOV gaan de komende tijd serieus onderzoeken of ze tot een federatieve samenwerking kunnen komen. Maar een fusie mag het niet genoemd worden, benadrukt verslaggever Jeroen Stans.

Om de prille samenwerking te beklinken tekenden beide bonden vanmiddag een intentieverklaring om de komende tijd serieus te onderzoeken of een federatieve samenwerking tussen beide organisaties mogelijk is. "Het bijeenbrengen van gelijkgezinden, om samen met mensen die op dezelfde constructieve wijze werkzaam zijn de krachten te bundelen, past goed in deze tijd", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit.

De vakbond voegt daar aan toe dat beide bonden elkaar herkennen in de standpunten, zegt Jeroen Stans. "Dit wordt echt een verregaande samenwerking en dat is voor de Unie wel opmerkelijk, want de Unie stapte niet zo heel lang geleden nog uit 'de polder'. Maar dat beviel kennelijk niet, want de nieuwe voorzitter zegt de polder toch wel te missen."

Krachtenbundeling
Reinier Castelein van De Unie/UOV voelt zich het meest thuis bij het CNV, zegt hij, en ziet daarin reden om tot het voorjaar te inventariseren in hoeverre die samenwerking vormgegeven kan worden. "Deze krachtenbundeling biedt nieuwe kansen en mogelijkheden voor het middelbaar en hoger personeel om zich herkenbaar te positioneren en te profileren."

Het CNV en De Unie/UOV tellen samen totaal zo'n 360.000 leden. De komende tijd zal, met respect voor ieders eigen identiteit, worden gestreefd naar een federatieve samenwerking, waarbij afspraken zullen worden gemaakt over de wijze waarop de belangen van leden optimaal worden behartigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen