Politiek25 jan '13 19:24Aangepast op 25 jan '13 22:28

Onlusten over teleurstelling revolutie Egypte

Auteur: Fleur de Bruijn

In de Egyptische stad Suez zijn vrijdag vijf mensen doodgeschoten, meldden lokale artsen. Dat gebeurde tijdens protesten tegen president Mohamed Mursi.

In het hele land braken onlusten uit op deze tweede verjaardag van de massale protesten tegen het regime van president Hosni Mubarak.

Ten minste 250 burgers en 55 beveiligingsmensen zijn gewond geraakt tijdens de onlusten. Demonstranten en politie raakten slaags in onder meer Caïro, Alexandrië, Suez en Port Said. De demonstranten zijn teleurgesteld over wat er in het land is gebeurd, sinds de opstand die twee jaar geleden een einde maakte aan het regime-Mubarak.

Regime Mubaraks
Mubaraks regime stortte op 11 februari 2011 na bijna 30 jaar in. De teleurstelling over wat er sinds die datum is gebeurd, is groot in Egypte. De onveiligheid en armoede grijpen om zich heen, wat betogers samenvatten als ‘steeds meer geweld en steeds minder geld'. En het zwaarst wordt de middenklasse getroffen die werk en inkomsten ziet wegvallen of door inflatie verdampen.

Jongeren uit deze overwegend seculiere klasse waren de drijvende kracht achter de val van Mubarak en de roep om democratie. Nu regeren de islamisten en velen vragen zich niet alleen af of Mursi met zijn broederschap wel democratisch wil regeren, maar ook of hij überhaupt kan regeren.

Moslim Broederschap
De broederschap kan zonder corruptie of fraude de parlementsverkiezingen, waarschijnlijk in april, niet meer winnen. Dit betoogde vrijdag de Egyptenaar Umar Ryad die islam in de moderne wereld doceert aan de Universiteit van Leiden. Hij ziet de Moslim Broederschap als een verstard ondemocratisch apparaat dat duidelijk moeite heeft een andere rol te spelen dan die van onderdrukte oppositie.

“Ze doen alsof ze nog in de oppositie zijn en hebben een rigide houding'' die de zo noodzakelijke gezamenlijke aanpak van de problemen belemmert. De verdeeldheid van de echte oppositie helpt ook niet mee, maar volgens Ryad ligt het grootste probleem bij ‘de tunnelvisie van Mursi en de Moslim Broederschap'.

Gerelateerde artikelen