Politiek28 aug '13 11:33

'Nationale investeringsinstellig kan koopkracht vergroten'

Auteur: Thijs Baas

Werk is op dit moment het belangrijkste thema voor Nederland. PvdA-leider Diederik Samsom wil daarom samen met pensioenfondsen komen tot een nationale investeringsinstelling, die breder is dan alleen hypotheken.

Hervorming van de woningmarkt en de arbeidsmarkt zijn belangrijk, maar uiteindelijk moet er meer gebeuren om de economie toekomstbestendig te maken, zegt de PvdA-leider in BNR Paul van Liempt. Samsom wil daarom blijven overleggen met pensioenfondsen over het opzetten van een nationale investeringsinstelling. "Één van de dingen die de overheid kan doen is garanties geven, maar ik vind dat het meer moet zijn dan hypotheken."

Inversteringen
Pensioenfondsen zouden op die manier kunnen investeren in het bouwen van huzen of het aanleggen van dijken en windmolenparken. "Die investeringen wil ik ook onderbrengen in die nationale investeringsinstelling. Het is een samenwerking tussen banken, de staat en pensioenfondsen. Als we er in zo'n instelling voor zorgen dat investeringen op de juiste manier worden aangeboden, dan kunnen pensioenfondsen hun kapitaal beschikbaar stellen voor investeringen in hypotheken, duurzame energieprojecten, wegen of woningbouw."

Het kabinet zette gisteren tijdens het Catshuisoverleg grote stappen in het overleg met vertegenwoordigers van pensioengondsenen verzekeraars over de instelling van een Nationaal Hypotheek Instituut (NHI). Een goede stap, vindt Samsom, maar de pensioenfondsen kunnen volgens hem op een breder terrein een rol spelen in het aanjagen van de economie, en de werkgelegenheid.

Samsom wil de pensioenfondsen ertoe verleiden om het enorme pensioenvermogen veel meer in Nederland te beleggen. "Daar profiteert de Nederlandse economie van. En als we de premies op een andere manier vormgeven - lager maken - creëren we koopkracht. Ik hoop dat we op Prinsjesdag kunnen laten zien dat de angst dat de premies veel hoger uitvallen dan is geschetst, onterecht is."

Werk, werk, werk
"Als u me vraagt wat Nederlanders nu bezighoudt, dan zijn er drie onderwerpen: werk, werk en werk", zegt Samsom. Zijn ambitie, legt hij uit, is om de werkloosheid terug te dringen tot 5 procent, al zal dat niet binnen drie jaar lukken. "De economie groeit niet meer zo hard als we in de jaren '80 en '90 gewend waren. En dat hoeft ook niet. We kunnen een prachtig land worden met 1 à 1,5 procent groei per jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen