Rutte: bezuinigen en hervormen enige lapmiddel Europa
Bezuinigen en hervormen: dat is de manier om de werkeloosheid te bestrijden. Dat zei premier Mark Rutte voor aanvang van de voorjaarstop van Europese leiders in Brussel.
Midden- en kleinbedrijf
"Dit is geen crisistop. We hebben nu een aantal toppen over de crisis gehad. Deze top gaan we praten over hoe we meer werkgelegenheid kunnen krijgen, hoe we de jeugdwerkloosheid kunnen bestrijden'', zegt Rutte. Volgens Rutte zijn er veel mogelijkheden die geen geld kosten, maar toch resultaat kunnen opleveren.
"Er is heel veel laaghangend fruit'', aldus Rutte. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om soepelere administratieve lasten voor het midden- en kleinbedrijf of dat de lidstaten elkaars diploma's erkennen. Door dit soort maatregelen kan de economische groei een extra impuls krijgen. En dat is nodig voor de economie, die mogelijk later dit jaar weer lijkt aan te trekken, aldus Rutte.
Overheidsfinanciën
Toch zal Rutte het niet nalaten om het Europese bezuinigingsprogramma te verdedigen, zegt Europa-correspondent Anke Truijen. Ondanks dat hij daarmee wederom de Zuid-Europese landen voor de voeten loopt.
“Wat ik verdedig is wat we in Nederland doen en dat is een mix van maatregelen. Aan de ene kant bezuinigen want je moet de overheidsfinanciën op orde brengen. Maar tegelijk moet je hervormen want die hervormingen heb je nodig om groei te creëren op het terrein van de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningmarkt en dat leidt uiteindelijk tot het bestrijden van werkloosheid, ook van de jeugdwerkloosheid.”
Solidair
“Rutte vindt dat hij trouwens best solidair is met Zuid-Europese landen”, zegt Truijen. Rutte tegen haar: “We zijn solidair met andere Europese landen door mee te helpen met bijvoorbeeld het ESM, dat erop gericht is om landen in de problemen te steunen. Maar daar staat wel tegenover dat die landen ook moeten doen wat te lang is uitgesteld: de overheidsfinanciën op orde brengen, het openen van de arbeidsmarkt, vriendjespolitiek uitbannen, de politiek betrouwbaar maken en zorgen dat er perspectief wordt geboden.”
Gedachtewisseling
De bijeenkomst begint donderdag met een gedachtewisseling met de voorzitter van het Europees Parlement. Daarna start het werkoverleg, gevolgd door een werkdiner. Om ongeveer 22.00 uur volgt een speciale top van de leiders van de 17 eurolanden, de eerste van 2013. Bij deze eurotop over de economische toestand in de eurozone is de nieuwe voorzitter van de eurogroep, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, aanwezig.