Politiek5 nov '13 14:32

'Benieuwd naar onze NSA-praktijken'

Auteur: BNR Webredactie

Vanmiddag begint de politieke week met het vragenuurtje. Zo bespreekt de Kamer de begrotingen voor volgend jaar, maar er staat meer op de agenda. Waar verslaggever Hugo Reitsma vooral op let? "Heel benieuwd wat minister Plasterk wil loslaten over wat onze geheime dienst aan NSA-praktijken uitvoert."

Aan Reitsma allereerst de vraag waar we op moeten letten deze week: "Niet zozeer de begrotingen die deze week op de agenda staan, zou ik zeggen. Vorige week waren dat Volksgezondheid en Onderwijs, nu zullen dat Economische Zaken en Verkeer zijn. Maar je merkte vorige week al dat het kabinet nu echt in een wat rustiger vaarwater terecht is gekomen door de deal met D66, ChristenUnie en de SGP. Daardoor kunnen ze die begrotingen rustig door de Kamer brengen, zonder al te veel wijzigingen."

Slaapverwekkend
Bij Economische Zaken zijn vandaag de ogen gericht op het rapport van de WRR. "Dat werd gisteren gepresenteerd. Meestal is het tamelijk slaapverwekkend, maar dit ging echt over de lange termijn. Van 'waar verdienen we nou over tien, twintig jaar ons geld mee in Nederland?' Daar kwamen allemaal dingen uit, zoals dat je eigenlijk niet zoveel hebt aan de trots van Economische Zaken: het topsectorenbeleid. En bijvoorbeeld ook dat je misschien wel veel moet veranderen in onderwijs en sociale zekerheid. Dat wordt later vandaag besproken in de Kamer."

Gaat de Kamer al praten over de missie naar Mali waar het kabinet vrijdag toe besloot? "Ja, sterker nog: daar praten ze op dit moment over, maar dan de specialisten van de fracties die bijeen zitten. Ik hoorde VVD-Kamerlid Han ten Broeke al een beetje uiteenzetten hoe men dat in gedachten heeft."

Informatieronde
Laatstgenoemde legt uit: "Dat wil zeggen een feitelijke informatieronde met een inbrengdatum en een potentiële beantwoordingsdatum; een ambtelijke briefing door de Commandant der Strijdkrachten Middendorp; het ministerie van Binnenlandse Zaken; en vanzelfsprekend culminerend in het algemeen overleg met de vier betrokken bewindspersonen uitmondend in een plenaire afronding met een derde termijn."

Ten Broeke gaat met gevoel voor procedure verder: "Dat zijn de stappen die we kennen. Gegeven de aard van deze missie en het feit dat het voor ons een nieuwe missie is, is het misschien ook goed om daar nog een door de Kamer te organiseren briefing aan toe te voegen om wellicht ook wat externe gasten uit te nodigen."

Levens op het spel
Hugo Reitsma weer: "Je hoort het, een hele procedure die hiervoor wordt uitgetrokken. Dat is natuurlijk ook logisch: er staan levens op het spel. De hoorzitting begint ook pas over een tijdje. Het voorstel is om dat over een maand te doen. Wel neem ik aan dat de missie, zoals die vrijdag is voorgesteld door het kabinet, morgen al wordt besproken. Dan staat de hele dag de toekomstvisie van Defensieminister Hennis op de agenda. Dat gaat heel erg over de JSF, maar ook breder: wat willen we nou eigenlijk met het leger?"

Gerelateerde artikelen