Politiek5 jun '13 15:34Aangepast op 5 jun '13 16:59

Teeven kijkt "serieus" naar alternatieven

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) bestudeert alternatieven voor zijn geplande bezuinigingen op de gevangenissen. Als het maar 340 miljoen euro aan besparingen oplevert.

Teeven: "Daar ga ik serieus naar kijken en daar gaan we serieus over debatteren. Ik zit niet in beton gegoten, maar wel als het gaat om de 340 miljoen.'' Dat is het bedrag dat de bezuinigingen op het gevangeniswezen moeten opbrengen. In de bestaande plannen wil de staatssecretaris 26 gevangenissen sluiten.

Op de bezuinigingsplannen kwam de afgelopen tijd veel kritiek van burgemeesters in steden waar een gevangenis dichtgaat, van gevangenisdirecteuren en van personeel. Teeven daagde zijn criticasters uit met alternatieven te komen.

Zulke plannen liggen er nu; onder meer van het gevangenispersoneel en van gevangenisdirecteuren. "Dan kan ik natuurlijk niet zeggen: het is allemaal niks, als ik er niet goed naar gekeken heb", zegt de staatssecretaris. Volgens hem is er over bijna 210 miljoen van het te bezuinigen bedrag geen discussie meer, maar over de overige ruim 130 miljoen euro nog wel.

Enkelband
Teeven meldde ook dat de elektronische enkelband niet eerder dan 1 juli volgend jaar zal worden ingevoerd. En ook die datum is volgens hem nog optimistisch, omdat er een wetsvoorstel voor moet worden aangenomen door de Tweede en de Eerste Kamer. Oorspronkelijk wilde Teeven de enkelband op 1 januari invoeren.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met de staatssecretaris.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen