Politiek4 okt '13 10:12

Dijsselbloem: vandaag nog geen akkoord

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt dat hij niet had moeten zeggen dat het CDA het kabinet de middelvinger heeft gegeven door niet verder te onderhandelen over de begroting van volgend jaar. "Ik had een andere beeldspraak moeten gebruiken om mijn teleurstelling over het afhaken van het CDA te verwoorden'', schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Frans Timmermans. ANP
Frans Timmermans. ANP

Timmermans heeft ook aan CDA-leider Sybrand Buma laten weten dat hij beter andere woorden had kunnen gebruiken. "Ik vind het oprecht ontzettend jammer dat het CDA de uitgestoken hand van het kabinet niet heeft willen aannemen, maar dat beeld van die opgestoken middelvinger had ik niet moeten overnemen. Dat leidt alleen maar af en doet mijn verhouding met het CDA geen recht'', aldus Timmermans.

Vandaag geen groen licht
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht niet dat hij er vandaag nog uitkomt met de oppositie. Dat zei hij voor aanvang van de ministerraad. Dijsselbloem onderhandelt met de oppositie over de begroting van volgend jaar. Hij zit nog om tafel met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Andere partijen haakten af.

Hoe het overleg tussen Dijsselbloem en de oppositie verder wordt gepland, is nog onduidelijk. "Dat hoort u zodra ik het weet'', aldus de minister.

Dijsselbloem noemde het afhaken van het CDA gisteravond voor de microfoon van verslaggever Hans Verbeek teleurstellend. Ook PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft zich kritisch uitgelaten over het besluit van het CDA om uit het overleg over de begroting van volgend jaar te stappen. "Het afhaken van het CDA zat er al een tijdje aan te komen. Ik had het gevoel dat ze niet wilden'', zei Plasterk vanochtend voor aanvang van de ministerraad.

Achteloos
Toen hij vorige week bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer zat, heeft hij geen moment gedacht dat de christendemocraten wilden meedoen. "Ik ken het CDA zo niet'', aldus Plasterk. Volgens hem was het CDA ten tijde van het vierde kabinet-Balkenende een behoorlijke bestuurderspartij. "Het was toen ondenkbaar dat ze zouden zeggen 'ach, wat kan dat sociaal akkoord ons schelen'. Dat ze zo achteloos zeggen 'dan maar niet', zo ken ik ze niet.''

Partijen hebben volgens Plasterk de keuze tussen ,,een beetje roepen of meedenken en keuzes maken''. De onderhandelingen gaan nu door met de 'coalition of the willing', de C4, aldus Plasterk: D66, GroenLinks, de ChristenUnie en SGP.

Ook VVD-minister Stef Blok is teleurgesteld in het CDA, nu die oppositiepartij niet meer wil overleggen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

Breuk met traditie
"Het is een breuk met de traditie. Het is niet de traditie van het CDA om geen verantwoordelijkheid te nemen. Het kabinet heeft een reële opening geboden en het is jammer dat het CDA niet mee wil doen. Maar het is wel hun eigen beslissing'', aldus Blok.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen