Politiek17 feb '13 22:11

CDU/CSU: nog voor verkiezingen minimumloon

Auteur: BNR Webredactie

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel wil dat er nog voor de Bondsdagverkiezingen op 22 september een verplicht minimumloon komt in Duitsland. De juniorpartner in de centrumrechtse coalitie, de liberale FDP, noemde dat zondag onaanvaardbaar.

In sommige sectoren van de Duitse economie is er geen cao met bepalingen over minimale betalingen. De christendemocraten willen voor die bedrijfstakken een minimumloon laten vaststellen door een gemengde commissie van werkgevers en vakbonden.

Banen
De FDP vreest echter dat de invoering van een minimumloon banen gaat kosten, aldus Duitse media. De oppositionele SPD hekelt dat zes tot acht miljoen mensen in Duitsland minder dan 8 euro per uur verdienen. SPD-voorzitter Sigmar Gabriel noemde het zondag 'onwaardig' dat mensen die fulltime werken, daarnaast bij de gemeente moeten aankloppen voor aanvullende bijstand.

Door de gewonnen deelstaatverkiezingen in Nedersaksen in januari hebben SPD en Groenen nu de meerderheid in de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer. Centrumlinks wil in de Bondsraad voor een minimumloon vechten als Merkel niet met een regeling over de brug komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen