Politiek26 jun '13 17:42

Blok werkt aan definitief plan verhuurdersheffing

Auteurs: ANP Nieuws en Mijke Hurkx

Woonminister Stef Blok komt tegen Prinsjesdag met een voorstel voor de definitieve verdeling van de verhuurdersheffing. Het bedrag van 1,7 miljard euro dat verhuurders gezamenlijk moeten opbrengen, moet niet overal even hard aankomen.

De bewindsman gaat nu broeden op bedragen en gebieden.

De partijen die betrokken waren bij het woonakkoord (VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP) wilden al dat de heffing wordt verzacht voor corporaties in Rotterdam-Zuid en in krimpgebieden als Zeeuws-Vlaanderen, Noordoost-Groningen en Parkstad Limburg.

Buffers
Blok was daar wel gevoelig voor en komt nu zelf met een voorstel, zei hij woensdag. Hij laat ook nog eens kijken naar de financiële buffers die corporaties moeten aanleggen om schommelingen in rente op te vangen. De PvdA vindt de 2,3 miljard aan buffers wel een beetje veel en denkt dat er misschien deels beter investeringen van kunnen worden gedaan.

Volgens Blok zijn de risico's reëel, maar zullen die wel wat kunnen afnemen nu er scherpere regels zijn voor het werken met zogenoemde derivaten. Een 'second opinion' over de kwestie kan geen kwaad en de minister laat die nu opstellen, zegde hij toe.

Geluiden in de pers
De PvdA toonde zich overigens "zeer ontstemd'' over een uitgelekte gedachte van Blok voor het afzien door corporaties van diverse commerciële activiteiten. "Het uitlekken vergroot de onrust, de uitgelekte plannen spreken ons op onderdelen niet aan. De PvdA zit niet te wachten op overgangs-bv’s waarin corporaties hun bezit in de uitverkoop moeten doen. De PvdA zit al helemaal niet te wachten op juridische splitsingen die nog meer economische onzekerheid veroorzaken en investeringen verder doen afnemen'', aldus Jacques Monasch. Blok wilde niet reageren op "geluiden in de pers''.

Gerelateerde artikelen