Politiek23 jan '13 14:19Aangepast op 23 jan '13 16:35

Weekers: handen af van belastingvoordelen buitenlandse bedrijven

Auteur: Fleur de Bruijn

Het kabinet is niet van plan in te grijpen bij belastingsconstructies van buitenlandse bedrijven. Die laten hun fiscale zaken vaak via Nederland lopen, omdat zij hier minder belasting hoeven te betalen dan in andere landen.

Dit zei staatssecretaris Weekers van Financiën in een debat met de Tweede Kamer. Weekers benadrukte dat deze constructies juist goed zijn voor Nederland.

In een artikel in de Volkskrant staat vandaag dat de grootste multinationals van de wereld sinds 2005 honderden nieuwe fiscale constructies in Nederland hebben opgezet.

Brievenbusfirma's
Volgens de krant sluisden in 2011 zo'n 100 multinationals zeker 57 miljard euro van en naar Nederland, zonder veel belasting te betalen. Google, IBM en ENI sluisden de meeste bedragen door Nederland.

Uit het Volkskrant-onderzoek blijkt dat de Nederlandse belastingdruk voor de brievenbusfirma's zeer ondoorzichtig is, maar in elk geval laag. De bedrijven hebben vertrouwelijke afspraken gemaakt met de Belastingdienst en betaalden tussen de nul en vijf procent belasting over het geld dat zij van en naar Nederland boekten.

Vestigingsklimaat
Weekers erkent dat bedrijven hun belastingactiviteiten over meerdere landen spreiden om te komen tot een zo laag mogelijke belastingdruk. Dat is geen belastingontduiking, want bedrijven dragen hun winstbelasting wel degelijk af in het land waar zij opereren en dat is dus vaak Nederland. En in de race om die belastingen moet Nederland voorop blijven lopen, zegt Weekers. “Nederland moet pal staan voor het internationale vestigingsklimaat. We moeten zorgen dat we de strijd om de banen en de vestiging van bedrijven blijven winnen.”

Weekers is wel duidelijk over het etiket belastingparadijs, dat slaat niet op ons land. “Het is balanceren, want we willen niet dat Nederland slechter komt te staan in de lijstjes van aantrekkelijke vestigingslanden, tegelijk willen we onze reputatie goed houden.”

Al te goed is buurmans gek
Er worden dus geen aanvullende eisen gesteld aan bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of hun zaken regelen via trustkantoren in Nederland.

"Ik hoef niet voor de troepen uit te gaan lopen. En zonder dat ik daar in internationaal verband goede afspraken over maak, dat wij in Nederland alvast het beste jongetje van de klas zijn en dat we vervolgens allerlei activiteiten zien verdwijnen naar andere landen, dan mist de Nederlandse schatkist namelijk belastinginkomsten. Al te goed is buurmans gek."

Weekers wordt in zijn standpunt gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen