Politiek29 jan '13 18:58

Kamer steunt EU-toetreding Kroatië

Auteur: Melvin Captein

Kroatië kan wat betreft een meerderheid van de Tweede Kamer lid worden van de Europese Unie. Volgens de partijen heeft de EU geleerd van de problemen die ontstonden na de toetreding tot Roemenië en Bulgarije in 2007.

Wel moet de vinger aan de pols worden gehouden als Kroatië op 1 juli als 28e land toetreedt tot de EU. "Het is nog geen ideale situatie'', aldus Michiel Servaes van de PvdA. Ook Mark Verheijen van coalitiepartner VVD steunt de toetreding, al vindt hij de timing ongelukkig.

SP en PVV zijn tegen
D66 en GroenLinks zijn ook voor toetreding. De SP zal echter tegen toetreding stemmen. Europa heeft zijn huis nog niet op de orde en wat betreft arbeidsmigratie is de partij ook niet gerustgesteld, zei Harry van Bommel. Barry Madlener van de PVV zei "mordicus tegen'' te zijn; zijn partij wil ook uit de EU treden.

Timmermans
Een benadering die "strict but fair'' is, heeft bij Kroatië gewerkt, zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Op deze wijze zijn we een heel eind gekomen en zijn fouten voorkomen die met Roemenië en Bulgarije zijn gemaakt, voegde hij eraan toe.

Hij zei verder dat hij zich "heel goed voorstellen'' dat het kabinet gebruik gaat maken van een overgangstermijn waardoor Kroaten niet direct in Nederland aan de slag kunnen gaan na toetreding van hun land tot de EU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen