Politiek10 feb '13 12:59Aangepast op 10 feb '13 14:03

Brinkman: Woninglasten moeten omhoog

Auteur: Mijke Hurkx

Volgens CDA'er Elco Brinkman, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, moet het woningplan van minister Blok worden aangepast voordat het CDA instemt. "Huurders en kopers moeten meer gaan betalen."

Investeren in de woningmarkt is zeker nodig, zegt Brinkman tegen Eva Jinek in haar programma op zondag. "Maar we moeten met zijn allen meer betalen voor ons huis en niet aan de gang blijven om miljarden uit de woningmarkt te halen."

Investeringsplan
Volgens Brinkman zou het goed zijn als de rekening voor een groter deel bij de bewoner komt te liggen. "De kunst lijkt mij om samen met de corporaties een investeringsplan te maken, waarbij de huren omhoog gaan en de kopers meer moeten betalen, omdat de hypotheekrenteaftrek wordt verminderd. Zodat je die beweging weer op gang brengt. En dan kun je over een paar jaar weer kijken hoe de vlag erbij hangt."

Beweging in Den Haag
Volgens de CDA'er zit er wel meer beweging in politiek Den Haag over dit onderwerp: "Ik hoop dat het in de komende weken duidelijk wordt dat Nederland echt niet zo verder kan. We investeren te weinig, er wordt veel te veel geld opgepot terwijl de wachtlijsten groeien." Er wordt al 4 jaar te weinig gebouwd, vervolgt hij tegen Jinek. "Er is kwantitatieve woningnood, niet alleen in Amsterdam."

"Op dit moment is de situatie dramatisch aan de kant van de mensen die het werk deden en nu niet meer kunnen doen, en angstig voor mensen die op wachtlijsten staan en dolgraag willen verhuizen. Mensen die wel geld hebben over het algemeen, maar die wachten tot er iets gebeurt in Den Haag."

Gerelateerde artikelen