Politiek11 feb '13 14:23Aangepast op 11 feb '13 18:38

'Banken verdienen te veel aan hypotheekrente'

Auteur: BNR Webredactie

Huiseigenaren roepen de Tweede Kamer op om een grens te stellen aan de winsten die banken en verzekeraars behalen op hypotheekrentes.

Vanwege een gebrek aan concurrentie op de markt betaalt de consument inmiddels 1,3 procentpunt te veel aan rente, klaagt de Vereniging Eigen Huis in een petitie, die de belangenorganisatie dinsdag aan de Kamer overhandigt.

VEH wil dat de politiek een maximumwinstopslag op de hypotheekrente gaat instellen, en dat er hoge boetes komen op overtreding van dit maximum. De petitie is ondertekend door 125.000 mensen. Volgens hen berekenen banken veel hogere rentes dan nodig voor hun hypotheken, doordat de prijs niet door een gezonde concurrentie op de markt wordt vastgesteld.

Prijsvorming verstoort
Nu maar liefst drie van de vier grote banken in Nederland staatssteun genieten, is de prijsvorming enorm verstoort, legt VEH uit. Als banken staatssteun krijgen, moeten zij namelijk aan bepaalde restricties voldoen. Zij mogen bijvoorbeeld geen prijsleider meer zijn.

"En waarom zou marktleider Rabobank een heel scherpe rente neerleggen als het leeuwendeel van de concurrentie daar toch niet onder mag gaan zitten?'', stelt de belangenorganisatie.

Sinds half november is het prijsleiderschapsverbod voor ING opgeheven, maar uit een vergelijkend onderzoek van VEH blijkt dat de rentestand bij ING (bij looptijd van 10 jaar) hoger ligt dan die bij de Rabobank.

Onderzoek door NMa?
Kamerleden reageren vooralsnog terughoudend. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer deelt de zorgen van VEH en beaamt dat de concurrentie met twee staatsbanken en één staatsgesteunde bank verstoord is op de Nederlandse hypotheekmarkt. Maar het is een taak voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa om dat te onderzoeken en indien nodig in te grijpen. Hij zal het kabinet opnieuw bevragen over onderzoek door de NMa.

Ook Arnold Merkies (SP) verwijst naar de NMa. Als die afspraken over een te hoge winstopslag vaststelt, moeten "flinke boetes'' volgen. PvdA en SP pleiten ook voor de komst van buitenlandse banken naar de Nederlandse hypotheekmarkt. Dat kan de concurrentie verhogen en de hypotheekrentes doen dalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen