Politiek9 sep '13 16:19Aangepast op 11 sep '13 11:23

'Sociaal akkoord van a tot z uitvoeren'

Auteur: ANP Nieuws

Het sociaal akkoord dat vakbonden en werkgevers met het kabinet hebben gesloten, moet van a tot z uitgevoerd worden.

Dat onderstreepten de voorzitters Ton Heerts van de vakcentrale FNV, Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Jaap Smit van vakcentrale CNV maandag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de plannen met WW, ontslagrecht en flexwerk.

Wientjes waarschuwde dat "elk onderdeel van het akkoord even belangrijk is'' en dat er niet in gewinkeld kan worden zonder dat het akkoord heronderhandeld moet worden. "Het gaat om een totaalplaatje, waar niet naar believen dingen uitgehaald kunnen worden'', aldus Smit.

In de Kamer bestaan onder meer bezwaren tegen het voornemen om flexwerkers al na 2 jaar recht te geven op een vast contract in plaats van na 3 jaar. CDA en D66 vrezen dat bedrijven flexwerkers daardoor nog sneller op straat zullen zetten.

Wientjes wees ook nog eens op het belang van de pensioenafspraken uit het sociaal akkoord. Die liggen onder vuur in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Bonden en werkgevers zijn weliswaar met tegenzin akkoord gegaan met deze pensioenafspraken, maar ze houden wel allebei aan het compromis vast, aldus Wientjes. De werkgeversvoorman wees ook op het belang voor het kabinet: de verlaging van de pensioenopbouw moet een bezuiniging van bijna 3 miljard euro opleveren.

Volgens Heerts mogen de extra bezuinigingen voor 2014 die het kabinet op Prinsjesdag zal aankondigen, geen maatregelen bevatten die in strijd zijn met het sociaal akkoord, zoals een nullijn voor het overheidspersoneel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen