Politiek14 jun '13 06:18

Roep om militair optreden VS in Syrië zwelt aan

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Rode Lijn van president Obama is nu echt overschreden door Syrië. Europese landen vonden het bewijs al eerder overtuigend genoeg, maar nu heeft ook de Amerikaanse regering vastgesteld dat het regime van Bashar al Assad chemische wapens heeft gebruikt in de Syrische burgeroorlog. Direct na deze bekendmaking, donderdagavond, riepen verschillende senatoren in Washington om snel militair optreden door de VS.

Het was gisteravond nog niet president Obama zelf die zijn gewicht gooide achter de bekendmaking dat Amerika er nu echt van uitgaat dat Syrië chemische wapens heeft ingezet. Plaatsvervangend Nationale Veiligheidsadviseur Ben Rhodes telefoneerde het nieuws de wereld in dat Amerikaanse inlichtingendiensten nu met een hoge graad van vertrouwen tot deze conclusie zijn gekomen.

Tussen de 100 en 150 mensen zouden volgens de VS zijn omgekomen bij aanvallen met deze volgens de internationale regels van oorlogsvoering illegale wapens. Wapens waarvan het gebruik als een onaanvaardbare overschrijding van een Rode Lijn is bestempeld door president Obama. Rhodes en andere Obama-adviseurs zeggen nu dat er in de komende weken in overleg met Europese en andere bondgenoten zal worden besloten welke consequenties het Syrische regime van president Assad nu te wachten staat. 

Het is al lang duidelijk dat Obama nou niet bepaald staat te popelen om militair in te grijpen in de Syrische burgeroorlog. Het gaat allemaal stapje voor stapje, zorgvuldig en tijdrovend, reden waarom de relatief laaggeplaatste Rhodes gisteravond als eerste namens het Witte Huis de kat de bel aanbond. Er zijn nu nog verschillende lagen te passeren voordat Obama zelf aan de beurt is om Amerika’s militaire betrokkenheid bij het conflict in Syrië officieel te maken. Voor verschillende Senatoren in het Congres gaat dat allemaal veel te langzaam.

De sterkst aandringende havik: senator John McCain. Gisteravond direct na de verklaring van Ben Rhodes dat Syrie over de Rode Lijn is gegaan, riep hij op in de Senaat tot het bombarderen van Assad’s vliegvelden en luchtmacht. Samen met senator Lindsey Graham en andere Republikeinse collega’s roept McCain dit al veel langer, maar nu met die chemische wapens benadrukken ze helemaal de urgentie. 

Opiniepeilingen geven aan dat met Obama een ruime meerderheid van zijn landgenoten na Irak en Afghanistan ook niet staan te springen om een Amerikaanse rol in een volgende oorlog in het Midden Oosten. Maar eergisteravond kreeg John McCain volgens de website Politico bij een besloten vraag-en-antwoord panel in New York oud-president Bill Clinton zover om te suggeren dat niet ingrijpen in Syrië omdat opiniepeilingen daar tegen zijn iets is voor een “wuss”, een slapjanus...  McCain is een Vietnamveteraan en oud-krijgsgevangene in die langzaamaan geescaleerde jungle oorlog. In zijn pleidooi in de Senaat voor snel en doortastend militair optreden in Syrië haalde hij er gisteravond zijn Vietnam-ervaring bij.

Het vuur onder het debat in de VS over militair optreden in Syrië wordt opgestookt. Maar Rode Lijn of niet, Obama lijkt vooralsnog te blijven bij zijn zorgvuldige stap-voor-stap beleid. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen