'Over een jaar is nieuw woonakkoord nodig'
Met het woonakkoord dat nu op tafel ligt, heeft Nederland volgend jaar opnieuw grote aanpassingen nodig in de woningmarkt. Dat zegt Marc Calon, de voorzitter van Aedes, de koepel van woningcorporaties, tegen BNR.
Nee, Calon heeft zeker niet opgelucht ademgehaald na het sluiten van het woonakkoord. "Het was heel slecht wat Rutte-II presteerde en dit is minder slecht. Maar nog steeds niet zo goed. Aan de koopkant zie je dat starters iets minder hard gepakt worden – dat is een goeie zaak – maar het was beter geweest als ze iedereen gelijk zouden behandelen."
Koopkant in beweging
Calon wijst erop dat het de starters zijn die de woningmarkt in beweging
moeten brengen. "Je kan dus beter de lasten ‘over iedereen leggen’ en iedereen langzaam
een klein beetje laten inleveren. Dan krijg je aan de koopkant sneller
beweging", gelooft hij.
"Aan de huurkant bij de corporaties is het zo dat er een lagere huur gevraagd mag worden. Wij vinden dat goed voor onze huurders. Die kunnen dat dan ook blijven betalen. Je ziet dat de verhuurderheffing iets naar beneden is gegaan. Maar niet zoveel als de huuropbrengsten, netto schieten we erbij in. Dat betekent dat je nog steeds niet in staat bent om snel genoeg je financiën op orde te houden om te kunnen blijven financieren.”
Huursombenadering
Toch is er ook iets positief
aan het woonakkoord, vindt hij. “Wat er goed aan is, is dat de maximumhuur van de 4,5
procent van de WOZ-waarde is verdwenen. En dat ze het woningwaarderingstelsel
'in de benen houden' en aan gaan passen. Wat ook goed is, is dat ze zeggen dat ze binnen
twee jaar overgaan op huursombenadering. Dat is een systeem waarbij je de huren
niet meer op basis van inkomens bepaalt, maar meer op basis van de woning. Dat
is heel erg goed.”
'Rustig aan'
De belofte uit Den Haag dat met het akkoord de woningmarkt de goede kant op wordt gestuurd, maakt weinig indruk op Calon. "Die belofte heeft de politiek al vaker gedaan. Dat was ook al het geval bij het terugbrengen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat was een idiote maatregel op dat moment. Toen zei het kabinet 'rustig aan, het komt vanzelf goed'. Vervolgens kwamen die maatregelen van Rutte-I, toen was het ook 'rustig aan' en dat wordt nu weer gezegd. Neemt u maar van mij aan: dat komt niet goed. Over een jaar zullen we zien dat de bouwproductie is ingestort en dat de woningmarkt nog steeds niet in beweging is."