Politiek13 feb '13 17:43

Losse eindjes aan woonakkoord

Auteur: Karin Backx

Er zitten nog wel wat losse eindjes aan het woonakkoord, dat minister Blok heeft gesloten met de drie oppostiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Zo is de steun van de SGP voor de verhuurdersheffing van 1,7 miljard nog lang niet zeker. Ook is er nog onduidelijkheid over de inkomensafhankelijke huurverhogingen, die over drie jaar weer vervangen gaan worden door een ander systeem.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over die huurverhogingen, die een belangrijk onderdeel zijn van het woonakkoord.De SGP kwam in het debat nog wel met wat voorwaarden naar voren. De partij wil alleen steun geven aan de verhoging van die verhuurdersheffing voor corporaties, als de corporaties ook genoeg geld over houden voor investeringen in nieuwbouw.

En er bestaat onduidelijkheid over de inkomensafhankelijke huurverhogingen, die over drie jaar weer vervangen gaan worden door een ander systeem. Linda Voortman van GroenLinks vroeg zich in het debat af waarom de minister het dan niet in één keer goed wil doen?

Haken en ogen
"Je ziet aan alles dat dit een politiek akkoord is, wat er gewoon echt door moest nu. Maar aan de uitvoering ervan zitten nog wel wat haken en ogen,"  vertelt politiek verslaggever Hans Verbeek.

Het debat over de inkomensafhankelijke huurverhoging is woensdagmiddag gewoon begonnen. SP, GroenLinks, CDA en PVV wilden eigenlijk uitstel om het nieuwe akkoord over de huizenmarkt beter te kunnen bestuderen. De PVV eiste zelfs een hoofdelijke stemming over uitstellen of niet. Maar het uitstel werd afgewezen met 96 tegen 47 stemmen.

Haast
Uitstel zou ook een lelijke streep door de rekening zijn geweest voor het kabinet. Dat heeft haast om de voorstellen door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen, anders moet de huurverhoging later worden ingevoerd dan het kabinet wenst. De coalitie kreeg dinsdagavond dankzij diverse aanpassingen D66, ChristenUnie en SGP mee en kan daarmee zonder het CDA toch een meerderheid halen in de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen