Politiek6 mrt '13 15:14Aangepast op 6 mrt '13 19:13

Van Baalen wil militaire steun voor Syrische rebellen

Auteur: Melvin Captein

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen pleit voor militaire steun voor de rebellen in Syrië. Hij deed de oproep vandaag samen met de leider van de liberalen in het Europees parlement, Guy Verhofstadt.

Van Baalen, die ook voorzitter van de Liberale Internationale is, wil dat een coalitie van gelijkgestemde landen het Vrije Syrische leger met wapenleverancies ondersteunt. Ook zou er een vliegverbod voor de tegenpartij, de Syrische luchtmacht, moeten worden afgedwongen.

Tegenover BNR laat Van Baalen weten hoe wapens een einde zouden kunnen brengen aan de strijd die het land teistert. "Het bloedbad is er al. Er zijn meer dan 60.000 mensen omgebracht en evenzoveel mensen zijn vermist. Dat moet eindigen." Om dat te bewerkstelligen moeten de opstandelingen hetzelfde wapengeschut als het leger van Assad tot hun beschikking krijgen, zegt Van Baalen. "Daarbij kun je denken aan anti-tankgranaten en luchtdoelartillerie."

Extremisten
Van Baalen en Verhofstadt spraken eerder vandaag met generaal Selim Idriss, chef-staf van het Vrije Syrische Leger, in Brussel. Volgens Idriss zou het Vrije Syrische Leger met antitank- en luchtdoelwapens binnen een maand het leger van president Assad een fatale slag kunnen toebrengen. Tevens zou worden voorkomen dat islamitische extremisten de opstand kapen.

Van Baalen zegt op BNR dat het desalniettemin nooit helemaal uit te sluiten is dat Europese wapens in verkeerde handen vallen. "Ongeveer tien procent van de gewapende opstandelingen zijn extremisten. Maar hoe langer het duurt voordat Syrië bevrijd is, hoe groter hun macht wordt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen