Politiek29 sep '13 11:06Aangepast op 30 sep '13 00:46

CDA haalt VVD bijna in in peiling

Auteur: ANP Nieuws

Als er nu verkiezingen waren zou het CDA 17 zetels halen, slechts 1 minder dan regeringspartij VVD.

Die leverde na de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer een virtuele zetel in vergeleken met een week geleden en kwam daarmee op 18.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond van zondag. Bij de vorige verkiezingen haalde het CDA 13 zetels en de VVD 41. Het CDA scoorde een week terug 16 zetels bij De Hond.

De PvdA blijft bij De Hond steken op 10 zetels, evenveel als vorige week en een verlies van 28 vergeleken bij de laatste verkiezingen. De regeringscoalitie van VVD en PvdA staat daarmee op een dieptepunt van 28 zetels.

Zelfde resultaat
De grootste partijen bij De Hond blijven de PVV met 33 en de SP met 24 zetels. D66 staat derde met 19 zetels. In alle drie de gevallen was dat hetzelfde resultaat als een week terug. Bij de laatste verkiezingen haalden PVV, SP en D66 respectievelijk 15, 15 en 12 zetels.

GroenLinks zou volgens De Hond 6 zetels halen, 2 meer dan bij de laatste verkiezingen en de hoogste score sinds toen. De ChristenUnie zou stijgen van 5 naar 6.

Stijgers
De Partij voor de Dieren zou van 2 naar 3 gaan en 50PLUS van 2 naar 10. Dat is in beide gevallen 1 zetel minder dan vorige week. Ook de SGP zou een zetel stijgen vergeleken bij de vorige verkiezingen: van 3 naar 4.

Volgens het onderzoek van De Hond zou de helft van de kiezers de motie van wantrouwen hebben gesteund die de PVV bij de algemene beschouwingen indiende. Van degenen die vorig jaar op VVD of PvdA stemden was dat 40 procent, bij de kiezers op CDA en D66 maar circa 10 procent. In de Kamer werd de motie ruim verworpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen