Politiek15 mrt '13 16:54

Sociaal akkoord moet er eind maart liggen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Asscher van Sociale Zaken zegt dat de druk op het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers hoog is. Eind maart moeten ze er gewoon uit zijn. "Wat mij betreft is dat nog steeds de bedoeling", zegt Asscher tegen BNR.

"Ik zou eind deze maand wel een beeld willen hebben van hoe een mogelijk akkoord eruit zou moeten zien. Of dat lukt, weten we niet", zegt de minister tegen verslaggever Hans Verbeek.

Werkgevers en werknemers, die eerder vandaag aan hun sociaal overleg begonnen, zeiden dat ze zich niet willen laten opjagen door het kabinet. Maar volgens Asscher is de druk groot. "Het is ook niet mijn boodschap dat men zich moet laten ophaasten door het kabinet. De druk is gegeven in de urgente situatie van onze economie. Dat is een druk waar niemand zich aan kan onttrekken. Het is altijd goed om zorgvuldige afspraken te maken. Dat willen wij ook. Maar wat mij betreft liever eerder dan later."

Kwaliteit belangrijker dan tempo
Vrijdagochtend hadden de sociale partners een eerste overleg. Bonden en werkgevers zeiden dat zij zich niet willen laten opjagen. Er moet eerst nog een beetje verkend worden, zei FNV-topman Ton Heerts tegen verslaggever Jeroen Stans. "Het kabinet heeft zijn eigen planning. Een ding wat we niet willen is dat we dus te snel daardoor kansen lopen dat we fouten maken. Wij hebben gezegd dat we in ieder geval een aantal weken nodig hebben. De kwaliteit van de afspraken is beter dan het tempo."

VNO NCW-voorzitter Bernard Wientjes, geeft aan dat hij zich niet onder druk laat zetten. "Na maart komt april. Als het kabinet de wetsvoorstellen naar de Kamer stuurt, sturen ze dat maar naar de Kamer. Ik neem mijn tijd om met de FNV en de anderen bonden en de werkgevers zover mogelijk te komen. Zorgvuldigheid boven snelheid. We zitten niet te wachten op nieuwe rampen. Gehaaste spoed is zelden goed. Wij willen het zorgvuldig doen. Na maart komt april en na april komt mei."

Dagelijks contact
Minister Asscher van Sociale Zaken zegt dagelijks contact te hebben met de sociale partners over de voortgang van het overleg. Maar ook buiten het overleg om zijn er voldoende contactmomenten tussen de betrokken partijen. "We zijn vandaag een paar uur formeel bij elkaar geweest. Er wordt van alles verkend en besproken. Het is ook niet de bedoeling dat we ons allemaal opsluiten in een gebouw en daar een aantal dagen blijven zitten. Dat is bij de verkiezingen van de kerkelijke leiders aan de orde. We proberen naar een akkoord te komen maar het is hartstikke ingewikkeld."

Asscher en premier Rutte worden van dag tot dag op de hoogte gesteld van de voortgang van de gesprekken. Daar geven de twee ook hun input voor. "Hier en daar reflecteren we ook. Na deze fase moet ook fase komen waarbij we met zijn drieën aan tafel komen."

Financiën op orde brengen
Die input was al bekend. Want die is er in de vorm van het regeerakkoord. "We hebben daar het een en ander over gezegd. We vinden het ongelooflijk belangrijk om de financiën op orde te brengen maar ook maatregelen te treffen die voor de lange termijn ook goed zijn voor Nederland. Vanuit die lijn geven wij natuurlijk ook onze gedachten mee aan werkgevers en werknemers."

Gerelateerde artikelen