Politiek29 mei '13 15:20Aangepast op 29 mei '13 17:07

Dekker: basisscholen moeten meer samenwerken

Auteur: Anne-Greet Haars

Basisscholen met minder dan honderd leerlingen hoeven niet te sluiten, maar kleine scholen moeten wel veel meer gaan samenwerken. Dat zegt staatssecretaris Dekker van onderwijs vandaag.

Daarmee neemt de staatssecretaris niet het advies over van de Onderwijsraad om de opheffingsnorm te verhogen naar honderd leerlingen. De ondergrens blijft op 23 leerlingen. Wel verliezen kleine bassischolen de komende jaren de extra toeslag die ze nu nog wel krijgen.

"Het is belangrijk dat samenwerking niet langer vrijblijvend is", vertelt Dekker woensdagmiddag op BNR. "We gaan een ingrijpende tijd tegemoet. De leerlingenaantallen dalen fors. Als we niets doen gaat het echt de verkeerde kant op met het onderwijs."

Fusies en samenwerkingen stimuleren
De zogenaamde kleinescholentoeslag, die nu aan kleine schooltjes wordt uitgekeerd, wordt de komende jaren ingezet om juist fusies en samenwerkingen te stimuleren. Kleine basisscholen krijgen gemiddeld een groter budget per leerling dan grote scholen. Dat staat volgens Dekker samenwerking in de weg, omdat scholen er nu financieel op achteruitgaan als ze groter worden.

"Er zit nu een financiële beloning in. Naar mate je kleiner wordt, krijg je meer geld. En andersom geldt dat scholen die samen willen werken, daarvoor financieel gestraft worden. Dat vind ik de wereld op z'n kop en daar moet wat aan veranderd worden", legt Dekker uit.

Dekker verwacht in de loop van volgend jaar met een wetsvoorstel te komen. De nieuwe bekostiging zal naar zijn inschatting niet eerder dan augustus 2016 ingaan.

Daling
De komende jaren neemt het aantal basisschoolleerlingen af. In 2020 wordt een gemiddelde daling van 9 procent verwacht, in sommige delen van het land zelfs 30 procent. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen, 462 van die scholen zijn de laatste in de plaats.

Gerelateerde artikelen