Politiek29 apr '13 12:58Aangepast op 29 apr '13 13:26

Kamervragen over Nederlandse betalingen in Uruzgan

Auteur: Harmen Simon Teunis

SP-Kamerlid Harry van Bommel gaat Kamervragen stellen over hoe Nederland betalingen heeft gedaan in ontwikkelingsgebieden zoals Uruzgan.

De New York Times schreef maandag dat de Amerikaanse CIA jarenlang tientallen miljoenen dollars betaalde aan de Afghaanse regering. Het geld werd verstopt in rugzakken en boodschappentassen en was bedoeld om invloed te kopen. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg stelde maandag op BNR dat Nederland ongetwijfeld ook op deze manier geld heeft betaald aan lokale machthebbers in Afghanistan en specifieker in Uruzgan.

Van Bommel is het eens met Hammelburg. "Of dat Albert Heijn-tassen zijn geweest, kan ik niet beoordelen. Maar dat er geld betaald is, zowel aan de regering als ook lokale opdrachtgevers, dat is wel duidelijk. Nederland heeft gebruik gemaakt van civiele dienstverleners, zoals het zo mooi heet."

Het geld is ondermeer betaald voor de beveiliging van wegen, zegt hij. "Naar verluidt gaat het dan om tonnen. Hoe dat is verlopen? Je kunt wel raden dat dit niet via de bank of giro is gelopen. Dat zal wel cash zijn geweest."

Bericht New York Times aanleiding voor vragen
Toen de eerste berichten naar buiten kwam over het betalen van geld in Uruzgan, heeft Van Bommel al vragen gesteld over deze kosten. Maar daar kwam een vaag antwoord op. "Het ging toen inderdaad over de provincie Uruzgan. Toen is gezegd dat beveiligingskosten deel uitmaken van de totale begroting van het project. En ook de beveiligingskosten voor wegen is allemaal erkend.  Maar om hoeveel geld het ging en of dat ook cash is betaald, werd uit de beantwoording toen niet duidelijk. De berichtgeving in de New York Times is voor mij nu aanleiding om door te vragen en te kijken of Nederland inderdaad heeft kunnen controleren of het geld op goede plaatsen terecht kwam."

Het is volgens het SP-Kamerlid belangrijk dat achterhaald wordt hoe dit geld is overhandigd, omdat het geld ook te volgen is wanneer het op papier zichtbaar is. "Dan is er ook een verantwoording mogelijk. Wanneer het contant betaald is, weet je nooit waar dat geld precies terecht komt. En Afghanistan is een land dat geteisterd wordt door corruptie. Hoe meer er contant gebeurt, hoe minder zichtbaar en hoe groter de kans dat het geld in de verkeerde zakken terecht is gekomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen