Politiek1 feb '13 09:13

'Verhuizing kazerne is politieke keuze'

Auteur: Thijs Baas

Een opmerkelijke rel over een basis die moet verhuizen van Utrecht naar Zeeland. Van Braam Houckgeestkazerne heet 'ie, in Doorn.

De Rekenkamer liet eerder weten het een slecht idee te vinden om de kazerne daar te sluiten, en een nieuwe uit de grond te stampen in Vlissingen. Maar de minister van Defensie  zegt nu toch: gewoon doen.

Politiek
D66-Kamerlid Wassila Hachchi is op z'n zachtst gezegd niet erg te spreken over de gang van zaken. "Ik vind het ook verrassend. Het is een politieke keuze, maar het wordt verkocht alsof er een bedrijfseconomisch motief achter zit. Het is afwachten, we hebben volgende week een debat met de minister. De afgelopen twee jaar is het echt een welles-nietes-spel geweest. Maar er moet een afweging gemaakt worden met voldoende alternatieven en Doorn heeft gezegd dat uitbreiding daar ook mogelijk is.

Op zich is de werkgelegenheid een argument, erkent Hachchi. Alleen opmerkelijk dat elders heel wat gesloten wordt, terwijl die afweging ogenschijnlijk niet wordt meegenomen. "De consistente lijn van de minister om een kazerne wel of niet te openen is wel een beetje zoek, naar mijn mening. Het is wel een argument, maar ik blijf erbij dat je moet uitleggen waarom andere opties niet geschikt zijn en dat kan alleen als je ze op dezelfde, eerlijke en onafhankelijke manier, onderzocht hebt.

Belastinggeld
"Ik verbaas me dat op basis van deze vergelijking met belastinggeld een nieuwe kazerne uit de grond te stampen. Het voelt als een politieke keuze om naar Vlissingen te gaan en dat is natuurlijk niet de gang van zaken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen