Politiek8 aug '13 08:18Aangepast op 8 aug '13 10:14

Situatie in Egypte wordt explosiever

Auteur: Pieter van den Akker

Wat betekent het voor de protesten in Egypte dat de Ramadan voorbij is? Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vreest dat door het mislukken van internationaal overleg in Egypte het geweld verder gaat toenemen. Rena Netjes, correspondent in Egypte, denkt dat die vrees terecht is.

Timmermans zei gisteren in Caïro: "Ik ben bezorgd over het feit dat men echt met de ruggen naar elkaar toestaat. En dat de Broederschap aan de ene kant zegt dat ze doorgaan met demonstreren en dat de interim-regering aan de andere kant zegt dat die demonstraties maar eens afgelopen moeten zijn. Dat lijken twee 'posities' die op confrontatie aansturen en niet op een dialoog."

Nieuwe sit-ins
"De Moslimbroeders hebben vannacht alweer opgeroepen tot meer demonstraties vanaf vandaag", reageert correspondent Netjes. "Het lijkt erop dat de interim-regering en andere groepen de achterban van de Moslimbroeders onderschatten. Zij denken van 'goh, als die sit-ins worden schoongeveegd, dan is het over', maar ik denk dat dat helemaal niet zo is. De Moslimbroeders en hun bondgenoten zeggen gewoon dat ze elders weer een sit-in starten en dat er nog meer sit-ins komen. En hoe ga je een sit-in met tienduizenden mensen überhaupt opruimen zonder dat daarbij veel doden vallen?"

Suikerfeest
De ramadan is voorbij, het Suikerfeest is begonnen. Het is volgens Netjes moeilijk te voorspellen of dat ervoor zorgt dat het nog een paar dagen rustig is. "Zelfs intern weet men niet of werkelijk zo hard zal worden opgetreden of dat het is om angst aan te jagen. Hopelijk zullen mensen uit zichzelf vertrekken van die pleinen, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Niemand die het exact weet. Ik denk dat men gaat kijken wanneer er zo weinig mogelijk mensen op het plein zijn. Dan kunnen ze ingrijpen."

Arrogantie
De interim-regering ligt onder een internationaal vergrootglas. Durven ze het aan om op bloedige wijze in te grijpen? "Het lijkt erop dat ze zich met hun arrogante houding weinig aantrekken van westerse diplomatie. In de Golf wordt zelf ook heel hard opgetreden, kijk maar naar een land als Bahrein. Zij hebben vermoedelijk iets van 'we krijgen het geld uit die kant en aan Amerika en Europa hebben we op dit moment niet zo'n boodschap. We lossen het op onze eigen manier wel op'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen