Oud-minister ben Bot erkent fout in toetreding Cyprus tot EU
Het Griekse deel van Cyprus had nooit mogen toetreden tot de EU, dat zegt oud-minister Ben Bot. Volgens Bot had de EU harde voorwaarden moeten stellen aan hereniging van het gedeelde eiland.
Toch gebeurde dat, onder druk van Frankrijk en Griekenland, niet. Bot legt op BNR uit dat de herenigingeis in eerste instantie wel een voorwaarde was voor de toetreding van het Griekse deel van Cyprus. "Er lag een uitstekend plan van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties op tafel. Dat plan had ook de volle instemming van de lidstaten van de Europese Unie. Het had ook de instemming van zowel Turkije als het Turkse gedeelte van Cyprus. Alleen president Papodopoulos en het Griekse deel stemden in een referendum tegen."
Daardoor vond men dat het ongelukkig zou zijn om Cyprus onder die voorwaarden toe te laten. "Het zou een zware hypotheek leggen op alle toekomstige besprekingen met name met Turkije. En we wilden immers de deur naar Turkije openzetten. Maar om bij voorbaat al een hypotheek te leggen op de onderhandeling, vond eigenlijk iedereen onverstandig, behalve natuurlijk de Grieken."
Zware druk
En daarin werden de Grieken door een enkele lidstaat gesteund, zegt Bot.
"Het gevolg daarvan is geweest is dat onder zware druk van enkele grote
lidstaten Cyprus toch is toegetreden. Ik moet daarbij vertellen dat er ook een
soort druk werd uitgeoefend. Als wij Cyprus niet zouden toelaten, zei
Griekenland, dan zou men er voor zorgen dat de Oost-Europese staten niet zouden
kunnen toetreden. Het was een soort van uitruil."
Nederland werd als voorzitter van de EU geconfronteerd met een dilemma. Daardoor werd Nederland gedwongen tot het maken een van 'terrible mistake'. "Uiteindelijk heeft toch het belang van 10 nieuwe lidstaten die wél voldeden aan alle eisen en ze toch te laten toetreden zwaarder gewogen. Terwijl bovendien zowel de Grieken als de Cyprioten ons de garantie gaven dat ze nooit misbruik zouden maken ten aanzien van Turkije van het feit dat zaak niet was opgelost. We weten allemaal dat er in de praktijk niets van terecht is gekomen", aldus Bot.