Politiek10 mei '13 20:34

Fraude met toeslagen 95 miljoen

Auteur: BNR Webredactie

Door fraude met huur- en zorgtoeslagen is ruim 95 miljoen euro ten onrechte uitgekeerd. Sinds 2006 zijn 505 fraudegevallen aan het Openbaar Minsiterie voorgelegd. Daarvan leidden er 295 tot vervolging, de rest wordt afgehandeld door de Belastingdienst.

Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag geantwoord op vragen van Kamerleden. Het bedrag van 95 miljoen euro wordt teruggevorderd, maar Weekers waarschuwt dat dit slechts deels zal lukken.

Van de 295 zaken die het OM wilde vervolgen, heeft de fiscale opsporingsdienst FIOD nu in 280 gevallen proces-verbaal opgemaakt. Naar 15 zaken loopt het onderzoek nog. Daaronder zit ook de fraude door Bulgaren die onlangs in het nieuws kwam.

Van de 280 zaken waar de FIOD klaar mee is, hebben er 201 te maken met twee grote fraudes met kinderopvangtoeslagen in de regio Amsterdam. Het ging vooral om aanvragen voor deze toeslag met terugwerkende kracht. Het kabinet heeft al maatregelen aangekondigd om het achteraf aanvragen van de kinderopvangtoeslag te beperken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen