Politiek10 mei '13 21:12Aangepast op 10 mei '13 22:19

D66: waarom pakt Weekers fraude nu pas aan?

Auteur: BNR Webredactie

D66 wil weten waarom "zo lang gewacht is" met de aanpak van de fraude met de toeslagen. De partij heeft nog een "hoop vragen" voor staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, aldus D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees.

Weekers kondigde vrijdag maatregelen aan om de fraude met zorg- en huurtoeslagen aan te pakken. Hij meldde ook dat door die fraude de afgelopen jaren ruim 95 miljoen euro ten onrechte is uitgekeerd.

"In dit systeem zitten wel heel veel lekken", aldus Koolmees. Hij spreekt van een "serieus groot probleem". Vooral het feit dat het om systeemfraude gaat, baart hem "de meeste zorgen".

Hij wil dinsdag in het debat met Weekers dan ook vooral weten wat die de afgelopen twee jaar heeft gedaan om deze systeemfraude aan te pakken. Hij wijst erop dat de staatssecretaris een reeks signalen heeft gekregen over de fraude onder meer van de Algemene Rekenkamer en zijn ambtenaren.

Over de positie van Weekers wil hij nog niets kwijt. We moeten eerst maar eens het debat en de antwoorden van de staatssecretaris afwachten, aldus Koolmees.

SP: Weekers deed niets met signalen fraude
SP-Kamerlid Arnold Merkies concludeert dat Weekers van Financiën "consequent niets heeft gedaan" met signalen uit het veld over fraude met toeslagen. De door Weekers gestuurde brieven maken duidelijk "hoezeer hij niet bovenop" de fraude heeft gezeten, aldus Merkies. Hij kreeg signalen hierover van ambtenaren, vakbonden, Algemene Rekenkamer, maar is hier in de brieven "vaag" over. Volgens het SP-Kamerlid heeft Weekers "heel lang signalen genegeerd waardoor de fraude kon doorgaan".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen