Politiek12 mei '13 19:12

Oppositie Syrië kiest eind mei nieuwe leider

Auteur: BNR Webredactie

De Syrische Nationale Coalitie komt op 23 mei in de Turkse stad Istanbul samen om een nieuwe president te kiezen. Ook zal de oppositie dan bespreken of de voorlopige premier moet worden vervangen.

De huidige interim-premier, Ghassan Hitto
De huidige interim-premier, Ghassan Hitto

Dat meldden bronnen van de Syrische oppositie zondag.

De huidige interim-premier, Ghassan Hitto, werd 19 maart gekozen door de coalitie en kreeg de opdracht een regering te vormen die het machtsvacuüm dat in Syrië is ontstaan, kan opvullen. Zijn werk is zwaar bekritiseerd. Groot kanshebber voor de functie is Ahmad Tomaa Kheder, een onafhankelijke islamitische oppositieleider die in tijden van vrede hielp bij onderhandelingen tussen de oppositie en president Assad.

George Sabra is sinds april president van de coalitie, nadat Moaz al-Khatib in maart was afgetreden uit protest voor de weinige internationale hulp die de coalitie kreeg.

Moslimbroederschap
Sinds het aftreden van Khatib is de samenstelling ervan ter discussie komen te staan. De Moslimbroederschap en haar bondgenoten hebben een dominante positie, samen met een andere factie die sterke banden zou hebben met Qatar. Andere oppositieleden in Syrië willen dat de coalitie wordt uitgebreid.

Vredesconferentie
Tijdens de bijeenkomst zullen de oppositieleden ook bepalen of zij mee willen werken aan een vredesconferentie die wordt geleid door Rusland en de Verenigde Staten. Rusland liet zaterdag weten dat er discussie bestaat over wie er namens de Syrische oppositie zou mogen onderhandelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen