Politiek28 jun '13 11:08

Brengt John Kerry vrede in Midden-Oosten

Auteur: Pieter van den Akker

Wordt John Kerry dan toch de man die na al die jaren vrede brengt in het Midden-Oosten? De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken denkt dat nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen mogelijk dichtbij zijn.

Vandaag gaat Kerry praten met de Palestijnse president Mahmoud Abbas over eventuele nieuwe vredesgesprekken. Een nieuwe poging tot vrede dus, maar waarom zou het deze keer wel lukken? Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg: "Het is al de vijfde keer in korte tijd dat hij daarheen gaat. Hij gaat met een heel duidelijk plan waar hij beide partijen mee 'aan het hoofd dramt'. Hij dat doet op een heel stille, maar dwingende en directe manier. Mijn indruk is dat president Obama heeft gezegd dat hij alles moet geven wat hij heeft. Kerry is aan het einde van zijn carrière en hoeft dus niet meer beroemd te worden of iets dergelijks. Het is een diplomatieke erekwestie."

Take it or leave it
Tegelijkertijd kan het goed de laatste keer zijn dat Obama probeert vrede te brengen in het Midden-Oosten, vervolgt Hammelburg. Hij verwoordt de gedachten die Obama mogelijk in zijn hoofd heeft: "We proberen alles wat we hebben en als het nou niet lukt, dan maar niet."

Daarom heeft Kerry ook de boodschap take it or leave it gegeven, denkt Hammelburg. "Je moet het nu doen, want in september is de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Dan hebben de Palestijnen het plan om opnieuw te proberen volledig lid te worden. Dan komt er weer een nieuwe discussie en Kerry zegt heel terecht dat hij nu al om tafel wil gaan zitten voordat dat allemaal gebeurt. Dan kan hij zeggen dat het vredesproces voor het eerst in jaren weer loopt."

De grote vraag is hoe het plan van Kerry eruit ziet. "Het is gebaseerd op een wat ouder, Arabisch, plan dat heel simpel gezegd neerkwam op het volgende: Israël geeft alle bezette gebieden terug en in ruil daarvoor erkent de Arabische wereld collectief Israël en sluit er een vredesverdrag mee. Maar dat moet dan over de grens van voor 1967."

Landje ruilen
Destijds is het vastgelopen, maar nu is er een variant. "Een S-bocht-constructie. Ze noemen het daar de land swap, waardoor het uitruilen van Israël een aantal van die omstreden nederzettingen in bezet gebied zou kunnen houden in de uiteindelijke situatie, in ruil waarvoor Palestina een stuk krijgt uit Israël, waarschijnlijk uit het noord-oosten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen