Politiek27 mei '13 18:22

'Partijbestuur, ga gesprek aan met Van Rey'

Auteur: Thijs Baas

Het landelijk partijbestuur van de VVD zou nogmaals het gesprek aan moeten gaan met de omstreden Roermondse VVD'er Jos van Rey over diens kandidatuur voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat zegt Mijntje Pluimers-Foeken, VVD-raadslid in Barneveld, tegen BNR Petra Grijzen. "Het lijkt me zinvol om dat gesprek nog eens aan te gaan." Jos Van Rey doet hoe dan ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond, zegt de VVD-fractieleider in die gemeente. Van Rey is omstreden omdat hij verdacht is van corruptie. Een deel van de partij wil niet dat verdachten verkiesbaar zijn voor de VVD. Maar een motie om dat via de partijregelementen tegen te gaan - onder andere ingediend door Pluimers-Foeken - haalde het zaterdag niet op een partijbijeenkomst.

"Er is een lokale lijn en een landelijke lijn", probeert Mijntje Pluimers-Foeken de complexiteit van de situatie te schetsen. "Wij hebben ingezet op een landelijke lijn, maar bij wet is het gewoon zo dat hij zich verkiesbaar mag stellen als hij dat wil. De motie is ingediend met dit als aanleiding om te zeggen: we gaan een structurele oplossing aanbieden bij het hoofdbestuur. Omdat wij vinden dat het onverstandig is en niet in het belang van de VVD als hij op de voorgrond treedt. Maar wij gaan er niet over, dat is helder."

Uitgewerkt
Vooralsnog kan Jos van Rey dus 'gewoon' op de kandidatenlijst blijven staan, al heeft het hoofdbestuur op het congres van afgelopen weekend wel een aantal maatregelen gepresenteerd die nog moeten uitgewerkt, benadrukt Pluimers-Foekens nog maar eens. "Het lijkt er toch op dat er ook in de richting gedacht wordt die wij getracht hebben aan te brengen: als er toch redenen zijn om iemand te weren, dan moet dat mogelijk zijn. Ik zeg het voorzichtig, omdat het moet worden uitgewerkt."

Het is wel hoogste tijd dat de partij in actie moet komen, vindt Pluimers-Foeken. "Dat hebben we met de motie behelsd. Ze hebben op het congres al een aantal maatregelen aangekondigd, dat juichen we toe. Als dit doorgezet wordt,  lijkt het mij zinvol om dat gesprek nog eens aan te gaan. Ze hebben zelf aangegeven dat ze afwachten wat het Openbaar Ministerie gaat doen, en dat op 18 november een beslissing valt. Ze moeten nu even afwachten wat er gaat gebeuren, maar er zullen de komende tijd waarschijnlijk nog wel wat gesprekken zijn."

Motie van wantrouwen in Roermond
De lokale leden in Roermond zullen vanavond een motie van wantrouwen tégen het partijbestuur. Er wordt gesproken van 'wanbestuur en een beschamende vertoning'. Daar lijkt dus de lokale lijn te botsen met de landelijke lijn, erkent ook Pluimers-Foeken. "Elk lid van de VVD mag moties indienen of wensen uiten. Daar zijn ze vrij in. Wat ik bedoel te zeggen is dat ik geen zeggenschap heb over welke andere afdeling dan ook dan alleen mijn eigen afdeling. Alles wat ons bindt is het gezamenlijke VVD-lidmaatschap. En dat is waar wij iets in willen bereiken." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen