Politiek13 jun '13 10:18

'Uitspraken Lubbers en Van Agt kunnen tot strafzaak leiden'

Auteur: Melvin Captein

Het Openbaar Ministerie gaat de uitspraken bekijken van oud-premiers Lubbers en Van Agt over de aanwezigheid van kernwapens op de vliegbasis Volkel. Mogelijk komt het tot een strafzaak tegen de twee.

Deze week bevestigde oud-premier Ruud Lubbers dat er Amerikaanse kernwapens liggen onder de grond op de Nederlandse vliegbasis. Hij werd daar later in gesteund door oud-premier Dries van Agt. Gisteren pleitten hoogleraar strafrecht Geert-Jan Knoops en hoogleraar staatsrecht Wim Voermans bij BNR dat het OM deze uitspraken moest onderzoeken.

Artikel 272
Het OM gaat de uitlatingen nu ook daadwerkelijk bekijken. "Dat betekent niet dat we ergens van uitgaan, maar we willen eerst uitzoeken of die uitspraken inderdaad op deze manier zijn gedaan'', zei een woordvoerder van het Parket-Generaal vandaag. Het OM benadrukt dat er geen sprake is van enige strafbare verdenking. "Het is goed mogelijk dat de gedane uitspraken geen enkel vervolg hebben.''

Volgens Voermans start het OM het onderzoek op basis van artikel 272 in het wetboek van strafrecht. "Dat zegt dat iemand die kennis heeft van een staatsgeheim daarover geen mededelingen mag doen. Anders kun je daar strafrechtelijk voor vervolgd worden."

Gevangenisstraf
Dat iedereen het eerder al leek te weten, via WikiLeaks kwamen er al eerder gelijke berichten over Volkel naar buiten, doet volgens Voermans niet af aan het feit dat het een staatsgeheim is. "Dat heel Nederland vermoedens in die richting heeft doet niet ter zake. Ze hadden moeten weten dat dit gevoelige informatie is."

Of het ook daadwerkelijk tot een strafzaak gaat komen durft Voermans niet in te schatten. "Het OM moet allereerst constateren of er echt sprake is van een staatsgeheim. Voor zover ik weet zijn er eerder geen politici aangeklaagd voor het schenden van staatsgeheimen." Als de twee vervolgd worden zou hen een boete van zo'n 10.000 euro kunnen worden toegewezen. "En als het echt heel ernstig wordt opgenomen kan een gevangenisstraf van maximaal een jaar worden opgelegd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen