Akkoord over hervorming EU-landbouwbeleid
Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten wisten het vandaag eens te worden over een nieuw Europees landbouwbeleid.
Dat hebben de Ieren, die nu het EU-voorzitterschap hebben, bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat het 50 jaar oude Europees landbouwbeleid grondig wordt aangepakt.
Landbouwsubsidies zijn en blijven wel de grootste pot binnen de miljardenbegroting van de EU. Van de 960 miljard euro die vanaf 2014 in 7 jaar uitgegeven mag worden, is circa 40 procent beschikbaar voor steun aan boeren. Frankrijk heeft de meeste subsidie ter beschikking (circa 8 miljard euro), gevolgd door Spanje en Duitsland met ieder circa 6 miljard euro.
Voor Nederlandse boeren is er jaarlijks bijna 100 miljoen euro minder beschikbaar door een verandering in de verdeling van de gelden. Petra Berkhout, econoom aan het Landbouw Economisch Instituut, gespecialiseerd in landbouwbeleid, legt aan BNR uit wat de precieze gevolgen zijn voor de Nederlandse boer: "De komende jaren zullen boeren zo'n 50 procent minder inkomenstoeslagen krijgen. Daarvoor moeten ze dan bepaalde groene maatregelen nemen, zoals hun grasland laten staan."
Esther de Lange, europarlementariër voor het CDA, geeft aan dat agrariërs de gevolgen van het akkoord inderdaad gaan merken. "Vooral boeren in Noord-West Europa. Niet alleen is het budget kleiner, er komt ook een herverdeling tussen landen die traditioneel hoog zaten in hun ontvangsten uit het landbouwbeleid, en landen die wat lager zaten. De grootste wijziging voor Nederlandse boeren is dat er niet langer gekeken wordt of zij Europese monden voeden, maar ook naar de manier waarop. Dat moet niet alleen goed zijn voor de voedselvoorziening, maar ook voor het milieu."