Politiek16 sep '13 11:11Aangepast op 16 sep '13 11:31

Van Rey komt met eigen partij

Auteur: Pieter van den Akker

Een groot gedeelte van de Roermondse VVD-fractie stelt zich niet opnieuw beschikbaar voor de VVD. De mensen rond de omstreden Jos van Rey lijken een eigen politieke partij op te richten. De stap komt na hevige druk van de VVD-top om Van Rey niet op een verkiesbare plaats te zetten. Vanavond geven de opgestapte VVD'ers uitleg.

Premier Rutte zei eind vorige week nog dat politici naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt er verstandig aan doen geen kandidaat te zijn bij de verkiezingen. Die woorden zijn voor Van Rey reden geweest zich terug te trekken op de verkiezingslijst van de VVD, schrijft De Limburger.

VVD: geen commentaar
De VVD wil niet bevestigen of Van Rey afziet van een plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in Roermond. Een woordvoerster zei de bijeenkomst van vanavond van de leden van de VVD in Roermond af te wachten en tot die tijd geen mededelingen te doen.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en trad daarom in oktober 2012 af als senator en wethouder. De VVD Roermond stelt vanavond tijdens een ledenvergadering de groslijst voor de verkiezingen samen.

Typerend voor lokale politiek
Marcel Boogers, hoogleraar Regionaal bestuur van de Universiteit van Twente, vindt de gang van zaken typerend voor lokale politiek in het algemeen. "Het gaat in lokale politiek steeds meer om personen, het gezag en populariteit van personen, en veel minder om partijpolitieke ideologie. Als je een erg populaire lijsttrekker of politicus hebt en die stapt uit de partij, kan 'ie vrolijk verder in een andere partij."

In Limburg is de persoonsgebondenheid van lokale politiek altijd sterker geweest dan in de rest van het land, vervolgt Boogers. "Wat je in Roermond ziet, is dat een groot gedeelte van de bevolking grote moeite heeft met wat er gebeurt met Van Rey. De VVD het meest, zij gokken er op dat hij nog zo populair is dat hij ook buiten de VVD om voldoende stemmen kan trekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen