Politiek15 mrt '13 21:24

Formatie Italië voorlopig mislukt - Berlusconi uit ziekenhuis

Auteur: Fleur de Bruijn

Beide kamers van het Italiaanse parlement zijn er vrijdag niet in geslaagd een nieuwe voorzitter te kiezen. Dit is de eerste formele stap in de kabinetsformatie. Oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdagavond ontslagen uit het ziekenhuis.

De voorzitters van Kamer en Senaat moeten president Giorgio Napolitano adviseren over hoe de uitslag van de verkiezingen vorige maand naar een nieuw kabinet moet worden vertaald. De vergaderingen van beide kamers van het parlement zijn geschorst tot zaterdag.

Achterkamertjespolitiek
Probleem is dat de nieuwe partij van de komiek Beppe Grillo niet mee wil doen aan de 'gebruikelijke achterkamertjespolitiek'. De Beweging 5 Sterren (M5S), die voor het eerst aan landelijke verkiezingen meedeed, kreeg meteen een kwart van de stemmen. Grillo wil niet samenwerken met de twee grootste partijen, de centrumlinkse PD van de oud-communist Pier Luigi Bersani en de centrumrechtse PDL van oud-premier Silvio Berlusconi. Die staan volgens hem voor 'oude politiek'.

Snelle formatie
Napolitano heeft de politiek gemaand tot een snelle formatie. Italië, de derde economie van de eurozone, gaat gebukt onder een enorme staatsschuld en heeft het vertrouwen van de financiële markten nodig.

Bersani en zijn bondgenoten kregen bij de verkiezingen een absolute meerderheid in de Kamer. Maar in de Senaat heeft het door de PD geleide kamp zelfs samen met de aanhangers van demissionair zakenpremier Mario Monti onvoldoende zetels.

Berlusconi
Silvio Berlusconi is thuis, nadat hij ruim een week opgenomen is geweest in een ziekenhuis in Milaan wegens een oogontsteking.

Dit was aanleiding tot nieuwe ruzies met de rechters in zijn rechtszaken wegens onder meer belastingfraude, machtsmisbruik en het bevorderen van prostitutie van minderjarigen ('Rubygate'). Zij wilden niet zonder meer geloven dat de mediamagnaat te ziek was om naar de rechtszaal te komen.

Berlusconi droeg bij het verlaten van het ziekenhuis een zonnebril en zei tegen wachtende verslaggevers dat hij moe was.

Gerelateerde artikelen