Politiek16 mrt '13 17:29Aangepast op 17 mrt '13 13:58

Formatie Italie van start - Groenlinks-kamervoorzitter gekozen

Auteur: BNR Webredactie

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft voor het eerst een voorzitter afkomstig uit de gelederen van SEL, het Italiaanse GroenLinks'. Hierdoor kan de kabinetsformatie beginnen. De Senaat heeft zaterdag maffiabestrijder Pietro Grasso gekozen tot nieuwe voorzitter.

Met de aanstelling van Boldrini en Grasso is een vrijdag ontstane patstelling doorbroken, toen noch Kamer noch Senaat in hun nieuwe samenstelling na de verkiezingen vorige maand erin slaagden een nieuwe voorzitter te kiezen.

Daardoor kon de kabinetsformatie niet op gang komen, waarvan het advies van de nieuwe voorzitters van Kamer en Senaat aan president Giorgio Napolitano de eerste formele stap is.

Boldrini en Grasso
De 68-jarige Grasso zit in de Senaat namens de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken. Hij geeft sinds 2005 bij het Openbaar Ministerie leiding aan de strijd tegen de georganiseerde misdaad, als nationaal antimaffiaprocureur.

De zaterdag gekozen 51-jarige journaliste en voormalig VN-woordvoerster Laura Boldrini was voorgedragen door de PD van de beoogd premier en oud-communist Pier Luigi Bersani.

Absolute meerderheid
PD en SEL hebben samen een absolute meerderheid in de Kamer. Zij stemden vrijdag niet voor een eigen kandidaat omdat met name SEL probeerde de beweging M5S van de komiek Beppe Grillo te lokken met het Kamervoorzitterschap.

In de Senaat waar niemand een meerderheid heeft, had de M5S het centrumlinkse blok dan aan een meerderheid kunnen helpen.

Toespraak Boldrini
Boldrini kreeg tijdens haar eerste toespraak als Kamervoorzitter herhaaldelijk staande ovaties.

Zij herinnerde aan het verzet tegen het fascisme en was vol lof over de president, de hoogbejaarde oud-communist Napolitano. Ook riep zij op tot strijd tegen de maffia en brak zij een lans voor de rechten van de vrouw. Zij wil dat de nieuwe Kamer maatregelen neemt tegen het geweld tegen vrouwen om een eind te maken aan 'de vernedering van vrouwen die geweld ondergaan dat zich verkleedt als liefde', aldus Italiaanse media.

Gerelateerde artikelen