Politiek4 dec '13 11:19Aangepast op 4 dec '13 14:56

De Roy: Regering komt niet meer weg met nonsens

Auteur: Marjan van den Berg

“Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de heer Rutte en de heer Plasterk vandaag niet met een nonsens-verhaal wegkomen.” Dat zegt Edwin de Roy van Zuydewijn, die vandaag in de Tweede Kamer het debat over zijn zaak bijwoont.

Het debat gaat eigenlijk over de begroting van het Koninklijk Huis, maar wordt aangegrepen om de zaak rond de ex van prinses Margarita te bespreken. “Ik verwacht dat het uur U geslagen heeft en dat de regering zich niet langer in nevelen kan hullen omtrent de waarheid”, zei De Roy van Zuydewijn, die bij de ingang van de Kamer premier Mark Rutte de hand schudde.

Prinses Margarita
Gisteren bleek uit een brief van premier Rutte aan de Tweede Kamer dat prins Bernhard in 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) gevraagd heeft onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn, die op dat moment een relatie had met Bernhards kleindochter, prinses Margarita. De Roy van Zuydewijn meent dat hij altijd door de overheid is gedwarsboomd sinds hij wilde trouwen met Margarita.

SP, D66 en GroenLinks vragen zich af hoe de prins zonder medeweten van de regering zo'n onderzoek kon instellen. Volgens De Roy van Zuydewijn heeft de regering maar “gedeeltelijk juiste” antwoorden gegeven die “weer meer vragen oproepen”.

Veiligheidsrisico's
Premier Rutte heeft geschreven dat de prins, die beveiligd werd door de DKDB, aan die dienst informatie kon opvragen over mogelijke veiligheidsrisico's rond bepaalde personen. Uit onderzoek naar De Roy van Zuydewijn bleek dat er geen veiligheidsrisico's waren. Volgens de premier is Bernhard mondeling geïnformeerd over die uitkomst.

Bij het onderzoek was ook de geheime dienst BVD betrokken, de voorloper van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. De minister van Justitie was niet op de hoogte. Daar maakt de SP zich zorgen over. "De BVD kon blijkbaar worden ingeschakeld zonder dat de regering daarvan wist. Dat kan niet; de inzet van de geheime dienst is aan strenge regels gebonden'', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij wil dat het kabinet excuses maakt.

Nieuwe vragen
Volgens D66-leider Alexander Pechtold roepen de antwoorden van premier Rutte nieuwe vragen op, "zoals de vraag of iedereen die beveiligd wordt door de veiligheidsdiensten, om informatie kan vragen over personen''. D66 vraagt om een feitenrelaas waaraan later nog een apart debat kan worden besteed.

De Roy van Zuydewijn heeft al eerder op de tribune van de Kamer gezeten om debatten bij te wonen die over hem gingen.

Gerelateerde artikelen