Politiek12 nov '13 17:23

Tweede Kamer niet blij met fiscaal voordeel Rabobank bij boete Libor-fraude

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Rabobank mag, tot ongenoegen van de Tweede Kamer, een groot deel van de Liborboete van 700 miljoen euro aftrekken van de belasting. Staatssecretaris Weekers denkt erover om dat belastingvoordeel te schrappen.

Verslaggever Hans Verbeek sprak erover met VVD-Tweede Kamerlid Helma Nepperus: "Het lijkt mij heel goed om te kijken of je dat onderscheid kunt opheffen. Want het komt raar over dat de belastingbetaler niet meer hoeft te betalen voor de binnenlandse boete - die kunnen dit nu aftrekken -  en dat je in dit soort gevallen wel als belastingbetaler meebetaalt aan buitenlandse boetes."

Dat verschil bestaat. Dat is ooit zou bedacht. Zijn er goede redenen geweest om dit zo te doen?
"Er is lang over gesproken, kan ik me uit mijn jeugdige werkjaren herinneren. Maar toen hebben we gezegd: doe het gewoon op binnenlandse, want daar heb je ook het beste zicht op wat dat nou precies voorstelt. Dan heb je ook alle informatie. Dus dat is wel een punt wat je ook mee moet wegen. Maar de gedachte ‘trek het gelijk’, spreekt mij aan."

Zijn buitenlands boetes in de uitvoering niet ingewikkelder?
"Je moet het natuurlijk weten en alles uitzoeken hoe het geregeld is. Maar om er toch naar te kijken lijkt me nu heel verstandig. Ik ben blij dat de staatssecretaris dat heeft geschreven."

Maar er was wel een Libor-affaire nodig om het op te rakelen.
"Zo gaat dat natuurlijk. Je hebt iets nodig om dat op te rakelen ook zodat iedereen daar toch ook bedragen leest waarvan je toch de wenkbrauwen fronst."

Wat is er onmenselijk aan als bedrijven hun buitenlandse boetes voor de Nederlandse belasting kunnen aftrekken?
"Het is toch gek dat je zegt dat je als Nederlandse belastingbetaler gewoon mee betaalt. En dat is toch wel de kern voor de gewone Nederlandse bevolking: een boete uit het buitenland wel betalen, terwijl we voor een binnenlandse boeten hebben gezegd dat het niet langer aftrekbaar is."

Gerelateerde artikelen