Politiek8 nov '13 06:37

Brengt koningspaar de gemoederen tot bedaren?

Auteur: BNR Webredactie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden vanavond aan tafel verwacht in het Kremlin. De hoop is dat het koninklijk bezoek de relatie tussen Nederland en Rusland in rustiger vaarwater brengt.

Intussen is de aanklacht tegen de vastzittende Greenpeace-activisten gisteravond opnieuw verzwaard.

Correspondent Olaf Koens verwacht niet dat Willem-Alexander de kwestie-Greenpeace vanavond zal aansnijden. "Het is niet goed wanneer de Koning daar zelf over zou beginnen, tenzij minister Timmermans hem dat specifiek influistert."

President Vladimir Poetin biedt het koningspaar een diner aan, aan het slot van het door de Russen bedachte Nederland-Rusland jaar. Zaterdag wonen zij ook nog een aantal culturele activiteiten bij en hebben zij een ontmoeting met vooraanstaande zakenlieden uit Rusland en Nederland.

Willem-Alexander was al eens eerder te gast in het Kremlin. Hij vergezelde in 2001 zijn moeder koningin Beatrix tijdens haar staatsbezoek aan Rusland. President Poetin huisde er toen ook al.

België
Om op tijd in Moskou te zijn, moet het koningspaar vanmiddag na de lunch snel afscheid nemen van koning Filip en koningin Mathilde, die op kennismakingsbezoek komen. Het Belgische koppel gaat ook naar het Binnenhof voor gesprekken met de Kamervoorzitters en minister-president Mark Rutte.

Het is het eerste buitenlandse bezoek van koning Filip. Hij wordt vergezeld door premier Elio Di Rupo en Didier Reynders, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken.

Gerelateerde artikelen