Politiek6 jun '13 13:15Aangepast op 6 jun '13 19:08

Oppositie wil gevangenissen open houden

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is bereid zijn plannen voor de bezuinigingen op het gevangeniswezen aan te passen. De Tweede Kamer is zeer kritisch over de bestaande plannen.

De staatssecretaris denkt voor 1 juli met een aangepast plan te kunnen komen, liet hij de Tweede Kamer donderdag weten. Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen, onder meer door 26 gevangenissen te sluiten en vaker gedetineerden met een elektronische enkelband naar huis te sturen.

Alternatieven
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de plannen voor elektronische detentie (enkelbanden) worden gewijzigd. Zelfs Teevens eigen partij oordeelde hard over dit voornemen. Een enkelband als vervanging van gevangenisstraf is "onacceptabel'', zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Met de enkelband hoopt de staatssecretaris 92 miljoen euro te besparen.

Van der Steur wil dat Teeven aangedragen alternatieven goed gaat bestuderen. De enkelband zou volgens de PvdA gericht moeten worden ingezet aan het einde van de straf, tijdens de resocialisatie-fase. "Geen kale elektronische detentie'', zegt Kamerlid Ahmed Marcouch.

Ook over de ontslaggolf (3700 banen) zijn VVD en PvdA ontevreden. Van der Steur wil de "scherpe randen" van het pakket af hebben. Marcouch wil dat Teeven "tot het gaatje" gaat om banen te behouden.

Oppositie
Oppositiepartijen lieten weinig heel van de bezuinigingsplannen. PVV-Kamerlid Lilian Helder: "Ik kan heel kort zijn. Het masterplan is niks en het moet in z'n geheel van tafel."

Gerard Schouw van D66 sprak van een 'prutplan' en suggereerde al dat een ander dan Teeven misschien maar een nieuw plan moet maken.

Het CDA wil dat het plan snel in de la verdwijnt."Cijfers kloppen niet, het rammelt aan alle kanten'', zegt Madeleine Van Toorenburg van het CDA.

Ook GroenLinks heeft geen goed woord over voor Teevens voorstel. Liesbeth van Tongeren noemde het 'visieloos' en 'vol denkfouten'.

Gerelateerde artikelen