Politiek27 jan '13 17:52

Massale betoging voor homohuwelijk Frankrijk

Auteur: Fleur de Bruijn

Tienduizenden mensen zijn zondag in Parijs de straat op gegaan om te betogen vóór de invoering van het homohuwelijk. De Nationale Vergadering buigt zich vanaf dinsdag over het wetsontwerp van de socialistische regering.

Volgens de Franse krant Le Figaro deden zo'n 120.000 mensen mee aan de demonstratie; de politie van de hoofdstad houdt het op 50.000 à 60.000 personen.

Huwelijk voor allen
Twee weken geleden gingen volgens de politie nog 340.000 mensen de straat op bij een betoging tegen het homohuwelijk. Volgens de tegenstanders van het ‘mariage pour tous' (huwelijk voor allen) waren zij zelfs met bijna een miljoen, aldus de schatting van de organisatoren.

François Hollande
De socialistische president François Hollande beloofde voor de verkiezingen het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Volgens recente opiniepeilingen wil 63 procent van de Fransen dat het mogelijk wordt voor homoseksuele stellen om te kunnen trouwen.

Homovriendelijke moskee
Eind november opende de eerste homovriendelijke Europese moskee opent in een voorstad van Parijs haar deuren. In de moskee wordt gebroken met verschillende tradities binnen de islam. Zo zitten mannen en vrouwen samen en zijn transseksuele moslims welkom.

Gerelateerde artikelen