Politiek7 aug '13 07:24Aangepast op 7 aug '13 11:16

'Terugtrekken Nederlanders uit Jemen is overdreven'

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Timmermans van Buitenlandse zaken reageert overtrokken door Nederlanders dringend te adviseren om direct uit Jemen weg te gaan. Dat zegt Yahya Shu-Aybi, de leider van de grootste regeringspartij, de General People's Congress, in Jemen.

Shu-Aybi zei dat gisteravond tegen redacteur René de Monchy die erin slaagde telefonisch contact met hem te krijgen. De Monchy: "Shu-Aybi denkt dat het beveiligen en intelligence betere manieren zijn om de dreiging van een aanslag te weerstaan dan het vertrek van landen zoals de VS en Engeland. Weggaan lost het probleem niet op, zegt hij."

Billboards
Overigens zijn de meeste Nederlanders niet van plan het dringende advies van Buitenlandse Zaken op te volgen om het land zo snel mogelijk te verlaten. Dat meldt De Telegraaf. Shu-Aybi, oud-minister, benadrukt dat de namen van de 25 belangrijkste Al-Qaeda-verdachten bij de autoriteiten bekend zijn. Ze worden in de media en op billboards getoond, waardoor de dreiging van een aanslag sterk verminderd is, denkt hij.

Om die verdachten te kunnen vinden, heeft de Jemenitische regering de veiligheid op straat sterk verhoogd. Daarbij hebben de ruim 20 miljoen Jemenieten voor hetere vuren gestaan dan deze vage waarschuwingen vanuit de VS. Ze gaan gewoon de straat op naar hun werk, ondanks de vele veiligheidsbeambten, zo merkt Shu-Aybi.

Vertrek
De hervormingsgezinde partijleider denkt dat deze situatie ook bij Nederland bekend is. Want de minister van Buitenlandse Zaken in Jemen heeft met alle landen contact gehad, wat dus niet alleen leidt tot het vertrek van de Britten en Amerikanen, maar blijkbaar ook van de Nederlanders.

Ontvoerde Nederlanders
Wat betreft de ontvoering van de Rotterdamse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen maakt Shu-Aybi zich geen zorgen. Die zijn vrijwel zeker niet in handen van de terroristen van Al-Qaeda, maar van groepen die geld willen hebben. Misschien dat die nu andere landen bij de diplomatieke onderhandelingen willen betrekken, maar geld blijft voor de kidnappers de hoofdzaak.

Jemen rest voorlopig weinig anders dan afwachten of het slechts een gerucht was voor een aanslag of dat er meer aan de hand is.

Het aantal medewerkers op onze ambassade in de hoofdstad Sanaa is tijdelijk ingekrompen tot vier Nederlanders. De ambassade blijft nog een week dicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen