Politiek18 mei '13 13:43

Jos van Rey voorlopig van kieslijst

Auteur: Marjan van den Berg

Het bestuur van de VVD in Roermond heeft de kandidatuur van Jos van Rey als lijstduwer voor de verkiezingen van maart 2014 opgeschort tot 18 november.

Als het Openbaar Ministerie dan nog steeds niet duidelijk heeft gemaakt waarvan Jos van Rey precies wordt verdacht of waarvoor hij mogelijk moet vóórkomen, kan de ledenvergadering hem alsnog op de lijst zetten.

"Ons dunkt voldoende tijd om zaken af te ronden en de bij herhaling gevraagde duidelijkheid te verschaffen'', laat het VVD-bestuur in Roermond weten in een verklaring.

Niets concreets
De verklaring is zeer kritisch over de handelswijze van het OM. "In de aangezwengelde zaak is ook na maanden nog steeds niets concreets vernomen. Er is niet eens een beschuldiging op schrift gesteld. Het lijkt erop dat het O.M. de afhandeling vertraagt. Waarom? Om hem te belemmeren zijn politieke rentree te maken? Wie kwaad wil denken zou het haast gaan geloven."

Volgens het bestuur worden de rechten van Van Rey op deze manier "ernstig beperkt, met als absoluut dieptepunt dat een aantal mensen en een groot deel van de media zich laat meeslepen in de aanname van ongefundeerde veronderstellingen. Men zou kunnen spreken van een -politieke- veroordeling zonder tussenkomst van de rechter."

Tegen Van Rey loopt een strafrechtelijk onderzoek. Vorig jaar trad hij af als wethouder en Eerste-Kamerlid nadat hij in opspraak was geraakt vanwege verdenkingen van corruptie. Het hoofdbestuur van de VVD vond het om die reden al onwenselijk dat Van Rey was voorgedragen als lijstduwer.

Enquête
Zaterdag publiceerde Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad een enquête waarin tweederde van de VVD-politici de mening uitsprak dat Van Rey zich zou moeten terugtrekken van de Roermondse kieslijst.

De krant liet onderzoek doen onder 213 liberale raadsleden, wethouders, Statenleden en burgemeesters in het hele land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen