Politiek21 jan '13 21:13Aangepast op 22 jan '13 06:38

Prins Harry: Ik heb gedood in Afghanistan

Auteur: Anne-Greet Haars

De Britse prins Harry heeft erkend dat hij Talibanstrijders heeft gedood tijdens zijn gevechtsmissie in Afghanistan. Dat melden Britse media.

Het is niet bekend om hoeveel strijders het gaat. Eind december werd al bekend dat de Britse prins een Talibancommandant had gedood.

Missie
De tweede zoon van kroonprins Charles is in september naar Afghanistan gegaan voor een tweede periode als militair in dat land. Hij heeft vier maanden als piloot van een Apache-helikopter gewerkt vanaf kamp Bastion in de provincie Helmand.

Vandaag heeft hij Afghanistan verlaten. Daarom mocht de media hem interviewen op voorwaarde dat het pas wordt uitgezonden als de prins Afghanistan heeft verlaten. Dat deed hij niet met heel veel plezier, maar de afspraak werd door het ministerie van Defensie en Buckingham Palace gemaakt. Dus moest hij wel. "Ik ben hier bezig met mijn werk en dat doe ik met plezier. Ik heb nooit gewild dat jullie hier zouden zijn maar er is een overeenkomst gesloten."

Leven als een prins
De prins - in het leger bekend als kapitein Wales - deelde zijn gevoelens over de missie, waarbij hij onder meer zei dat het soms gerechtvaardigd was "om een leven te nemen om een ander te redden". "We vuren als we moeten, maar in wezen zijn we meer een afschrikmiddel dan iets anders."

Diplomatiek was hij niet. Want de opmerking dat het te riskant zou zijn voor William om in Afghanistan rond te vliegen, onkrachtte hij direct. “Er is een stukje jaloezie, niet alleen omdat ik hiermee mag vliegen. Maar hij zou het fantastisch vinden om hier te zijn. Ik zou niet weten waarom hij dat niet zou kunnen.”

Ook sprak hij over de spanningen en frustraties over het leven als een prins, terwijl hij hunkert naar een leven buiten de schijnwerpers. Zo zei hij ook dat hij "zijn familie in de steek heeft gelaten", toen hij naakt werd afgebeeld in een hotelkamer in Las Vegas. Daarover zei hij ook het volgende "Het is waarschijnlijk een voorbeeld van ik die teveel soldaat was en te weinig prins […] Het is zoals ik altijd zeg; work hard, play hard!"

Gerelateerde artikelen