Politiek22 mrt '13 07:59

'Wapenembargo werkt extremisten in de hand'

Auteur: Thijs Baas

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bijeen in Ierland, en het wapenembargo tegen Syrië is het meest explosieve agendapunt. Europa is verdeeld.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is nog niet overtuigd van de argumenten van Frankrijk en Groot-Brittannië om het wapenemembargo tegen de Syrische opstandelingen op te heffen, zei hij donderdagmiddag na afloop van zijn ontmoeting met zijn Franse collega Fabius in Den Haag.

Maar Assad heeft tanks en vliegtuigen en daar doe je weinig tegen, vreest Hans van Baalen, europarlementariër voor de VVD. "Als je geen antitankgeschut of luchtartillerie hebt en daarop getraind hebt, heeft hij de overhand. En dat betekent dat het vrije Syrische leger niét wint, maar mogelijke extremisten die aan de anti-Assadcoalitie deelnemen wél. En dan heb je een veel ergere situatie dan je nu hebt." 

Fransen en Britten
Er moet dus wel degelijk iets gebeuren, als het aan Van Baalen ligt. En wat hem betreft moeten de ministers ervoor zorgen dat het wapenembargo verdwijnt. Dat biedt ruimte voor landen als Frankrijk en Groot-Brittannië om zelf te bepalen hoe ze de rebellen willen helpen. Een zeker risico dat wapens in verkeerde handen komen is niet uit te sluiten, erkent hij, maar mét wapenembargo heeft Iran vrijwel het alleenrecht op het leveren van wapens.

"Ik verwacht dat het wapenembargo formeel in stand blijft, maar dat het aanzienlijk versoepeld wordt. Er zijn landen die al gezegd hebben: we kunnen non-leathal weapens leveren, zoals nachtzichtapparatuur en zwemvesten. Ik denk dat het nóg verder versoepeld wordt en dat antitankgeschut of luchtartilllerie kan worden geleverd en dat de trainers van de vrije Syriërs getraind kunnen worden."

Vrije hand
Formeel zal het embargo dan in stand blijven, het biedt ruimte voor landen die verder willen gaan om ook daadwerkelijk verder te gaan, denkt Van Baalen. Landen die dat niet willen mogen daar nooit toe gedwongen worden, maar wat hem betreft moeten de Britten en de Fransen de vrije hand krijgen. "De Nederlandse regering moet een eigen afweging maken, ik zeg alleen dan anderen die verder willen verder moeten kunnen gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen